Seksologas Viktoras Šapurovas: kodėl lovoje – tarytum mūšio lauke

Daugelyje tautų į seksą žiūrima rimtai, todėl manoma, kad humorui miegamajame ne vieta, o šio reiškinio priežastis labai sena. Pavergti, užkariauti, užvaldyti – tokie su karu susiję žodžiai neretai tinka ir analizuojant intymius santykius.

 Seksologas pataria užmiršti įsisenėjusius įpročius.<br> 123rf nuotr.
 Seksologas pataria užmiršti įsisenėjusius įpročius.<br> 123rf nuotr.
Seksologas Viktoras Šapurovas.<br>LR archyvo nuotr.
Seksologas Viktoras Šapurovas.<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 15, 2023, 9:17 PM

Seksas tarp partnerių, kurie nėra lygūs visuomenine padėtimi, atskleidžia, jog valdžios troškimas žmogų taip apima, kad jis nebegali kontroliuoti savo seksualinių poreikių. Tai – dažnas reiškinys.

Vilnietis psichoterapeutas, seksologas Viktoras Šapurovas priminė, kad humorui nėra vietos ten, kur vyrauja vergvaldžio ir aukos santykiai, kur partnerius sieja nuodingi santykiai, kur amžinai kovojama dėl pripažinimo, kur pavydas ir nepasitikėjimas savo jėgomis išmuša pagrindą iš po kojų.

– Kodėl intymius santykius apibūdinantys žodžiai neretai tinka karui?

– Seksas ir karas, rodos, du nesuderinami dalykai, nes ten, kur yra meilė, negali būti mirtį sėjančios kovos. Tačiau kai kuriems vyrams iki šiol atrodo – užkariauti į akį kritusią moterį yra kaip pergalė mūšio lauke. Daliai žmonių intymūs ryšiai – tai savotiška kova, pavyzdžiui, moterys rezga įvairias kliūtis, kad tik nereikėtų atiduoti savo kūno vyrui, kurio jos nekenčia.

Moterys neretai siekia, kad jų kūnas nebūtų lengvai užvaldomas. O tais atvejais, jei moteris mielai leidžiasi į vienos nakties nuotykius, manoma, kad toks meilės ieškojimas yra susijęs su vaikystėje patirtomis traumomis, kad tokia moteris nebus ištikima, o savo kūną pardavinės už pinigus.

Taigi moterys atsiduria tarsi tarp girnų – negalima pernelyg greit atsiduoti patikusiam vyrui, nes tokiu atveju visuomenėje jos bus pasmerktos. Kita vertus, jei moteris atrodys kaip ilgai neprieinama tvirtovė, ji bus pasmerkta dėl savo lytinio šaltumo. Žodžiu, kultūrinės normos tiek moterims, tie vyrams dažnai nepalieka pasirinkimo laisvės.

Nors pastaruoju metu pasaulis sekso srityje gerokai pasikeitė, jeigu yra koks nors nestabilumas, jeigu kyla kokie nors konfliktai, intymūs santykiai tampa prievartos dalimi.

– Ką jūs manote apie žaismingumą? Ar humoras gali įžiebti aistrą miegamajame?

– Humorui, kaip ir liūdesiui, išreikšti būtinos tam tikros aplinkybės, o tai reiškia, kad ne kiekvienoje situacijoje jis padės. Jei žmogus jaudinasi dėl savo ateities, negali atsigauti nuo streso, galvoja apie konfliktus darbe, gali būti ir taip, kad jis nesupras humoro potekstės.

Kita vertus, niekas taip greit neištirpdo nesusipratimų kaip staiga pratrūkęs juokas. Mokėjimas pažvelgti į save iš šalies yra viena savybių, kuri padeda atsipalaiduoti, atitrūkti nuo rutinos. Tik išmintingi žmonės turi drąsos pasišaipyti iš savęs ir nebijo, kad kiti juos pasmerks.

– Ką patartumėte daryti tiems, kurie pajuto rutiną? Kaip atgaivinti intymius santykius?

– Mano patarimas – reikia pamiršti ne savo biologinį amžių, o įpročius, kurie sustabarėjo ir įsisenėjo. Jei kam nors kyla noras paišdykauti, pasijusti vaiku, nesvarbu, ar jam yra 20, ar 60 metų, jis neturi sau to drausti.

Netikėta dovana, gėlių puokštė be jokios priežasties, vakarienė ne namuose, o prie žvakių liepsnos, žygis ir naktis palapinėje – tai tik smulkmenos, bet jos svarbios, nes rodo, kad gyvenime dar yra daug nepanaudotų galimybių. Planuokime akimirkas, kurios suvirpintų širdį, neleistų pasiduoti kasdienybei.

Pagaliau prisiminkime tuos dalykus, kurie privertė nusišypsoti prieš keliasdešimt metų. Išdykaukime, kraustykimės iš proto, krėskime juokus – niekas to nepadarys geriau už mus.

Patikėkite, smegenys puikiai žino, kas yra juokinga, o kas ne. Tik nebūkite cenzoriai, kurie viską draudžia vien dėl to, kad nežino, kokios laukti aplinkinių reakcijos.

Mylimas žmogus yra duotas tik jums ir tik jūs galite jį pamatyti tokioje šviesoje, kokios niekas kitas nemato. Naudokitės proga – ir pirmyn.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.