Tiksinti kalorijų bomba: majonezas

Vieni be jo neįsivaizduoja nei kasdienio, nei šventinio stalo, kitiems tai – tiksinti kalorijų bomba. Nedraugauja su šiuo pagardu ir sveikos mitybos šalininkai. Bet... baltosios mišrainės be jo neturėtume.

Bendrovėje „Vesiga“ išpilstomas majonezas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Bendrovėje „Vesiga“ išpilstomas majonezas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 8, 2014, 1:25 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:27 AM

Už majonezą turime būti dėkingi prancūzams. Prancūziško žodžio mayonnaise kilmė nėra aiški. Maisto enciklopedija „Larousse gastronomique“ (1961 m.) rašo, kad žodis kilo iš seno prancūziško žodžio moyeu, kurio viena reikšmių – „trynys“.

Kita versija susijusi su istoriniais įvykiais. XVIII a. prancūzai, vadovaujami hercogo Richelieu, užėmė Balearų saloms priklausančios Menorkos salos sostinę Mahoną. 1756 m. miestą apsupo britų kariai. Pasakojama, kad prancūzų maisto atsargos beveik išseko, liko tik kiaušinių ir alyvuogių aliejaus. Iš jų virėjai kasdien kepė kiaušinienes ir omletus. Karininkams vienodas maistas taip nusibodo, kad vieną dieną neapsikentęs hercogas liepė savo virėjui pagaminti ką nors nauja. Sumanus virėjas išplakė kiaušinius su aliejumi, įbėrė druskos ir prieskonių. Padažas visiems labai patiko ir miesto garbei buvo pavadintas majonezu.

Yra nuomonių, kad šis paprastas padažas galėjo atsirasti gerokai anksčiau įvairiose Viduržemio jūros pakrančių vietose – visur, kur turėta kiaušinių ir alyvuogių aliejaus. Egzistuoja dar viena versija, kad majonezas atsirado iš nuo seno žinomo padažo „ali-oli“ – su alyvuogių aliejumi pertrinto česnako.

Parduotuvėse majonezas pirmąkart pasirodė 1902 m. Niujorke, o po 10 metų juo pradėta prekiauti masiškai.

Įdomu, kad iki mūsų dienų šio padažo receptūra nedaug pakito – majonezas gaminamas iš kiaušinių trynių ir augalinio aliejaus, paskaninamas citrinos rūgštimi ar actu, druska, kartais dedama garstyčių, pipirų, kitokių prieskonių ar grietinės. Originalus majonezas yra greitai gendantis produktas, šviežias išlieka tik 3–5 dienas, kartais iki 2 savaičių. Į pramoniniu būdu gaminamą dedama konservantų, toks majonezas galioja nuo 1 iki 7 mėnesių.

Pirmąjį lietuvišką majonezą pramoniniu būdu 1981 m. pagamino Vilniaus majonezo gamykla. Šį klasikinio skonio 67 proc. riebumo „Provansalį“ vartotojai pamėgo iš karto. Dabar parduotuvių lentynose galima rasti įvairių bendrovių gaminamo klasikinio skonio, taip pat majonezo su įvairiais priedais – krapais, krienais, garstyčiomis, česnakais, pomidorų pasta, svogūnais, paprikomis... Yra ir be konservantų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.