2017-ieji: maisto pramonės revoliucija

Nutukimas ir antsvoris virto globaliomis šiuolaikinio pasaulio problemomis. Pastarųjų metų statistika rodo, kad šiuo metu Lietuvoje ypač sparčiai daugėja nutukusių vyresnio amžiaus žmonių ir antsvorį turinčių vaikų. Pagrindinė nutukimo ir antsvorio priežastis – suvartojamų ir sunaudojamų kalorijų kiekio energijos balansas. Nuo 1980-ųjų nutukimo lygis pasaulyje išaugo daugiau nei dvigubai.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-10-05 15:39, atnaujinta 2017-10-05 17:07

Iš esmės neišvengiamos su antsvoriu ir nutukimu susijusios neinfekcinės ligos. Pagrindinės labiausiai prieinamos priemonės siekiant užkirsti joms kelią – reguliarus fizinis aktyvumas ir sveikesnė mityba.

Prieiga prie pakankamo saugaus ir maistingo maisto kiekio – esminis dalykas siekiant išlaikyti gerą sveikatą. Nesaugus maistas, kurio sudėtyje yra kenksmingų bakterijų, virusų, parazitų ar cheminių medžiagų, gali sukelti daugiau nei 200 ligų. Maždaug 600 milijonų žmonių – beveik 1 iš 10 pasaulyje – suserga po kenksmingo maisto vartojimo. Kasmet dėl to miršta 420 000 žmonių. Tai reiškia 33 milijonų sveikų gyvenimo metų praradimą. Vaikams iki 5 metų tenka 40 proc. su maistu susijusių ligų naštos – kasmet miršta 125 000 vaikų.

Maisto sauga, mitybos pasirinkimas ir maisto saugumas glaudžiai susiję. Nesaugus maistas sukuria užburtą ligų ir nepakankamos mitybos ciklą, ypač paveikdamas kūdikius, mažus vaikus, pagyvenusius ir sergančius.

Veganiškų produktų vartojimas išaugo 257 proc.

Remiantis statistika, pirmenybė natūraliai, paprastai ir lanksčiai mitybai ateityje paskatins vegetarų, veganų ir kitų į augalinę mitybą linkusiųjų skaičiaus didėjimą visame pasaulyje.

Sveikesnio ir švaresnio gyvenimo būdo siekiai skatina vartotojus teikti pirmenybę vaisių, daržovių, riešutų, sėklų, grūdų ir botanikos produktų gamybai. Todėl vis daugiau gamintojų gamina ir reklamuoja produktus, orientuotus į natūralius skonius ir tinkamus žaliavalgiams. 2016 m. šiuo keliu pasuko daugelis gerai žinomų pasaulinių prekės ženklų.

Augalinio maisto populiarėjimas didina visuomenės susidomėjimą vegetariškais ir veganiškais produktais, kurie eilę metų buvo vartojami tiesiog raciono paįvairinimui. Remiantis „Mintel Global New Products Database“ (GNPD) duomenimis, lyginant 2010-2011 m. ir 2015-2016 m. laikotarpius, augalinės kilmės produktų vartojimas padidėjo 25 proc.; veganiškų – net 257 proc.

Augalinės kilmės maisto bumas grindžiamas poreikiu maitintis įvairiau, tačiau šie produktai taip pat yra būtini ingredientai, kurie suteikia daugiau maistinių medžiagų. 2017-ieji – revoliucingi metai, nes maisto ir gėrimų pramonės atstovai siūlo vis daugiau produktų, kurių sudėtyje – augalai.

Vaisiai šimtams tūkstančių vaikų

Svarbus išsivysčiusios visuomenės uždavinys – užtikrinti vaikų sveikatą ir sveiką bei kokybišką jų gyvenimą. Moksliniais tyrimais įrodytas ryšys tarp mitybos ankstyvame ir sveikatos vyresniame amžiuje, todėl kuo anksčiau pradedami ugdyti vaikų sveikos gyvensenos ir sveikos mitybos įpročiai, tuo efektyviau galima užtikrinti gerą jų augimą, vystymąsi bei aukštesnę gyvenimo kokybę suaugus.

Svarbiausia pasiekti, kad būtų vartojama pakankamai vaisių ir daržovių. Europos Sąjungos (ES) šalyse, taip pat – ir Lietuvoje, vykdomos įvairios strategijos ir programos, kurių tikslas – įdiegti vaikams supratimą apie vaisių ir daržovių vartojimo teigiamą poveikį sveikatai bei padidinti šių produktų kiekį vaikų mityboje. 2016-2017 mokslo metų vaisių vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programai iš ES ir nacionalinio biudžeto skirta 1 705 934,63 euro. Programoje dalyvavo 220 579 vaikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.