Rusų programišiai pagrobė JAV prezidento elektroninius laiškus

Balandžio pradžioje JAV pareigūnai pripažino, kad Rusijai dirbantys kibernetinio karo eiliniai sugebėjo įsilaužti į Baltųjų rūmų kompiuterių tinklą. Tiesa, jiems pavyko įsiskverbti tik į neįslaptintą vykdomosios administracijos tinklo dalį. Tačiau dabar „New York Times" teigia, kad išpuolio metu programišiams vis dėlto pavyko gauti kai ką gerokai svarbesnio negu JAV prezidento dienotvarkė.

Jei Baracko Obamos laiškai pasiekiami Rusijos programišiams, galime tik spėlioti, ką jie panorėję išdarinės Lietuvos pareigūnų kompiuteriuose.<br>„123rf.com“ nuotr.
Jei Baracko Obamos laiškai pasiekiami Rusijos programišiams, galime tik spėlioti, ką jie panorėję išdarinės Lietuvos pareigūnų kompiuteriuose.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 26, 2015, 3:26 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 8:36 PM

Po įsilaužimo CNN citavo valstybės saugumo patarėją Beną Rhodesą: „Mes nuolat atnaujiname savo neįslaptintų sistemų apsaugą, tačiau nuolat sekame, kad į šias sistemas nebūtų įkeliama išties slapta informacija.“

Federalinis tyrimų biuras (FTB) tuomet netruko išnarplioti programišių mėtomus pėdsakus ir tvirtai pareiškė, kad visi keliai veda į Rusiją. Gal po to viską ir būtų buvę galima užmiršti – Rusija savo „didvyrių“ niekam neatiduos ir net neparodys.

Tačiau „New York Times“ šaltinis išdavė, kad įsilaužėliams pavyko prisikasti ir sėkmingai pagrobti dalį prezidento Baracko Obamos elektroninių laiškų. Tiesa, jei neišlaužė prezidento elektroninio pašto paskyros, nesugebėjo pasiekti prezidento „BklackBerry" telefonu siunčiamų įslaptintų žinučių. Viskas, ką pavyko padaryti, – surinkti neįslaptintoje sistemoje užsilikusias kai kurių laiškų nuotrupas.

Tačiau įtariama, kad ir tose žinutėse galėjo būti itin slaptos medžiagos. Tokios kaip politikos keitimo diskusijos, grafikai ir darbuotojų keitimai. Lyg ir nieko baisaus, tačiau tam tikromis aplinkybėmis tokie duomenys gali labai pakenkti (arba pagelbėti – nelygu, kurioje pusėje esi).

Oficialiai JAV valdžia nepripažįsta, kad elektroniniai laiškai buvo pagrobti. Leidinys praneša, kad mėginama slėpti nutekėjusios informacijos mastą, kad rusai nesuprastų, kiek svarbių duomenų išsprūdo iš JAV rankų.

Tačiau pats įvykis parodė, kokia pažeidžiama yra Baltųjų rūmų kibernetinio saugumo sistema ir kiek ten yra saugos spragų. Lieka tikėtis, kad jos bus kaišomos kokybiškiau negu skylės Vilniaus gatvėse.

Ir su liūdesiu suvokti, kiek mes internete gyvename lyg nuogi name iš stiklo…

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.