Lietuvoje vykdoma didelio masto programišių ataka

Dėl programišių atakos savaitgalį neveikė Seimo interneto svetainė, užpultos ir nevyriausybinės organizacijos. Šiuo metu atakos suvaldytos, tačiau specialistai džiaugtis neskuba. 

Seimo svetainė blokuojama nuo šeštadienio.<br>123rf nuotr.
Seimo svetainė blokuojama nuo šeštadienio.<br>123rf nuotr.
Programišiai pirmadienį „nulaužė“ ir A.Anušausko asmeninį tinklalapį.
Programišiai pirmadienį „nulaužė“ ir A.Anušausko asmeninį tinklalapį.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 11, 2016, 10:01 AM, atnaujinta May 29, 2017, 4:56 PM

„Nesklandumai pastebėti dar savaitgalį. Į tai sureaguota nedelsiant, kaip ir turi būti reaguojama tokiais atvejais. Šiuo metu atitinkamos tarnybos aiškinasi, ar tai buvo gedimas, ar ataka“, – agentūrai BNS sakė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) Tinklų ir informacijos saugumo departamento vedėjas Rytis Rainys patvirtino, kad Seimo tinklalapis šeštadienį sulaukė DDoS atakos. Tokių atakų metu į vieną taikinį siunčiama daugybė užklausų iš įvairių interneto šaltinių. Suintensyvėjus užklausoms viename taikinyje, paslauga tampa nestabili ar, dar blogiau, neprieinama. 

„Šiuo metu atakos pasekmės suvaldytos, Seimo informacinė sistema prieinama tiek Lietuvoje, tiek iš užsienio. Tam tikri gynybiniai veiksmai iki šiol daromi, nes atakos gali atsinaujinti, jų vektoriai periodiškai keičiasi“, – teigė R.Rainys.

Anot jo, kol kas anksti sakyti, kad atakos baigėsi. Be to, RRT atstovas užsiminė, kad programišiai užpuolė ne tik Seimą: „Ir kitos nevyriausybinės organizacijos atakuojamos, bet nesakysiu, kokios. Jos sėkmingai atsispiria atakoms, iš išorės pasekmės nematomos. Bet taip, vyksta ir kitos atakos.“

RRT atstovas nenorėjo įvardyti atakų masto ir šaltinių, tačiau pabrėžė, kad jos yra didelio masto. „Atakos tikslas – pažeisti sistemą. Kokiu mastu, iš kur, kaip ji pažeidžia sistemą – nėra prasmės kalbėti apie skaičius, srautus, apimtis. Gali būti mažas srautas ir išvesti sistemą iš rikiuotės, bet gali būti didelis srautas ir jai nepakenkti“, – sakė R.Rainys.

Pirmadienį laikinai neveikė ir Prezidentūros interneto svetainė, tačiau ją prižiūrinti kompanija „Infostruktūra“ patikino, kad tinklalapio veikimas sutriko dėl techninio gedimo. Šiuo metu svetainė vėl pasiekiama.

Programišiai pirmadienį „nulaužė“ ir Seimo nario Arvydo Anušausko asmeninį tinklalapį. 

„Mano tinklalapis tapo hakerių taikiniu. Nors įdėjo vien raginimus nustoti remti diktatoriškus režimus Sirijoje, Egipte ir kitose Artimųjų Rytų šalyse, išlaisvinti politinius kalinius, už laisvę Palestinai, bet neapleidžia mintis, kad tai tik priedanga – pasitikrino ne vieną iš IT įmonių ir nulaužė jų saugumo sistemą“, – savo „Facebook“ paskyroje nurodė A.Anušauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.