Operacijos prieš programišius laimikis – nepilnamečiai lietuviai

Teisėsaugos institucijos iš 13 šalių atliko tarptautinę operaciją prieš kibernetinius nusikaltimus, kurios metu buvo suimti 34 asmenys, įtariamaisiais apklaustas ir įspėtas 101 asmuo. Tarp jų – ir du nepilnamečiai asmenys iš Lietuvos.

Suimti asmenys įtariami tuo, kad mokėjo už įrankius, skirtus tinklapių atsparumui DDoS atakoms tikrinti ir juos panaudojo DDoS atakoms<br>AFP/Scanpix nuotr.
Suimti asmenys įtariami tuo, kad mokėjo už įrankius, skirtus tinklapių atsparumui DDoS atakoms tikrinti ir juos panaudojo DDoS atakoms<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2016, 3:47 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:37 PM

Tarptautinės operacijos, vykusios gruodžio 5–9 dienomis, taikiniai buvo jauni DDoS kibernetinių atakų priemonių naudotojai. Vykdant bendrus koordinuotus veiksmus aktyviai dalyvavo ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai.

Operacijos metu imtasi visų būtinų priemonių, siekiant užkirsti kelią nusikalstamoms veikoms, vykdomoms DDoS kibernetinių atakų priemonių naudotojų. Į tarptautinės teisėsaugos bendruomenės taikiklį pateko ir įtariamaisiais tapo daugiausia jauni pilnametystės sulaukę asmenys iki 20 metų.

Dalis galimai nusikalstamą veiką vykdžiusių asmenų buvo sulaikyti, apklausti arba suimti. Daliai asmenų buvo skirtos baudos, o tėvams išsiųsti pranešimai apie jaunimo vykdytas galimai nusikalstamas veikas. Gyvenamuosiuose patalpose atliktos kratos.

Suimti asmenys įtariami tuo, kad mokėjo už įrankius, skirtus tinklapių atsparumui DDoS atakoms tikrinti ir juos panaudojo DDoS atakoms, kurios užtvindydavo internetines svetaines bei interneto tarnybines stotis didžiuliais užklausų kiekiais, o vartotojai nebegalėjo prie jų prisijungti. Įtariamųjų asmenų panaudoti įrankiai yra dalis nusikalstamų „DDoS atakų nuomos“ (angl. DDoS for hire) paslaugų, už kurias programišiai moka norėdami atakuoti pasirinktus taikinius. Policija nustatė, kad tokie veiksmai yra įprasti tarp jaunų video žaidimų mėgėjų.

Europolo Europos kovos su elektroniniu nusikalstamumu centro (EC3) pareigūnai vykdant operaciją organizavo tikslinius susitikimus ir teikė analitinę pagalbą operacijoje dalyvavusių šalių pareigūnams.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro Sunkaus ir organizuoto nusikalstamumo tyrimo 5-ojoje valdyboje yra atliekami ikiteisminiai tyrimai dėl DDoS atakų vykdymo panaudojant aukščiau minėtus tinklalapius, teikiančius „DDoS atakų nuomos“ paslaugas. Įtariamaisiais apklausti du nepilnamečiai asmenys. Siekiant nepakenkti atliekamam tyrimui, apie tyrimo rezultatus išsamiau nepranešama.

„Šiandieninė karta yra arčiau technologijų nei bet kada anksčiau ir gali kelti didesnę kompiuterinių nusikaltimų grėsmę. Daugelis informacinių technologijų entuziastų įsitraukia į, atrodytų, nedidelius kompiuterinius nusikaltimus nuo jauno amžiaus, nesuvokdami tokių nusikaltimų sukeliamų pasekmių. Vienas iš esminių teisėsaugos prioritetų turėtų būti darbas su šiais jaunais žmonėmis, siekiant juos atriboti nuo nusikalstamo kelio ir padėti jiems suprasti, kaip savo gebėjimus gali panaudoti taikiais tikslais“, – teigė Europolo Europos kovos su elektroniniu nusikalstamumu centro vadovas Stevenas Wilsonas.

Ši operacija – prevencijos kampanijos, skirtos supažindinti jaunimą su rizikomis, kylančiomis dėl neatsakingo požiūrio į kompiuterinius nusikaltimus, startas. Daugelis jaunų žmonių į tokio pobūdžio nusikalstamą veiką įsitraukia, norėdami linksmai praleisti laiką, nesuvokdami savo veiksmų pasekmių, nors gresiančios bausmės gali būti griežtos ir turėti neigiamos įtakos jų ateičiai.

Į kompiuterinius nusikaltimus įsitraukiantys paaugliai dažnai turi tokių gebėjimų, kuriuos galima nukreipti į teigiamą veiklą. Gebėjimai užšifruoti, išmanyti žaidimus, programavimą, kibernetinį saugumą ar bet ką kita, kas būtų susiję su informacinėmis technologijomis, yra labai paklausūs ir bet kuris šiomis sritimis besidomintis žmogus turi daug galimybių pasiekti karjeros aukštumų.

Operacijoje dalyvavo Europolas ir teisėsaugos institucijos iš Australijos, Belgijos, Prancūzijos, Vengrijos, Lietuvos, Olandijos, Norvegijos, Portugalijos, Rumunijos, Ispanijos, Švedijos, Jungtinės Karalystės ir Jungtinių Amerikos Valstijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.