10 įprastų dalykų, kurie šiais laikais naudojami visiškai ne pagal paskirtį

Pasaulis tikrai gali būti keistas – kai kurie daiktai gali būti sukurti vienam tikslui, bet po kiek laiko pradedami naudoti visiškai kitam – ir pradinio sukūrimo tikslo dabar jau niekas nebepasakytų.

 Pasaulis tikrai gali būti keistas – kai kurie daiktai gali būti sukurti vienam tikslui, bet po kiek laiko pradedami naudoti visiškai kitam <br> 123RF ir Brightside.me nuotr.
 Pasaulis tikrai gali būti keistas – kai kurie daiktai gali būti sukurti vienam tikslui, bet po kiek laiko pradedami naudoti visiškai kitam <br> 123RF ir Brightside.me nuotr.
Tiesą sakant, alaus padėkliukas buvo sukurtas ne kaip padėkliukas.<br> BrightSide.me nuotr.
Tiesą sakant, alaus padėkliukas buvo sukurtas ne kaip padėkliukas.<br> BrightSide.me nuotr.
Galutinė versija - Brailio raštas.<br> 123RF nuotr.
Galutinė versija - Brailio raštas.<br> 123RF nuotr.
 Saldainiai M&amp;M pirmiausia buvo sukurti JAV kariuomenei.<br> BrightSide.me nuotr.
 Saldainiai M&amp;M pirmiausia buvo sukurti JAV kariuomenei.<br> BrightSide.me nuotr.
 Konjakas atsirado iš bandymo sutaupyti.<br> 123RF nuotr.
 Konjakas atsirado iš bandymo sutaupyti.<br> 123RF nuotr.
Pasirodo, iš tiesų mažoji džinsų kišenėlė yra skirta laikrodžiui.<br> BrightSide.me nuotr.
Pasirodo, iš tiesų mažoji džinsų kišenėlė yra skirta laikrodžiui.<br> BrightSide.me nuotr.
 Arbata visu pirma buvo naudojama kaip vaistas.<br> 123RF nuotr.
 Arbata visu pirma buvo naudojama kaip vaistas.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Dec 3, 2017, 5:48 PM

Portalas BrightSide.me atrinko 10 pavyzdžių, kaip nuo išradimo laikų pasikeitė kai kurių daiktų – ar atradimų, išradimų – panaudojimo būdai.

10. Padėkliukas alui

Kas nors kartais apsilanko alaus bare, tas tikrai bus susidūrę su dažniausiai kartoniniais padėkliukais alui, kuriuos barmenas paduoda kartu su bokalu ar alaus taure.

Dabar tokį dalyką pasidėti po bokalo dugnu ar taurės kojele atrodo visiškai natūralus dalykas, bet jei taip būtumėte padarę tais laikais, kai šik šie daiktai buvo išrasti, į jus būtų pažiūrėję kaip į kvailį.

Nes šie – dabar jau padėkliukai – buvo išrasti ir pradėti naudoti Vokietijoje populiariuose „alaus soduose“ (vok. biergarten), ir jo tikslas buvo apsaugoti, kad į atvirame ore geriamą alų neprikristų vabzdžių.

Vokiškai šis daikčiukas net ir vadinasi „bierdeckel“ – kas pažodžiui ir reiškia „alaus dangtį“.

Naudoti kaip padėkliuklą, apsaugantį stalą nuo nuvarvančio alaus, pradėta tik daug vėliau.

9. Arbata

Dabar turbūt retas įsivaizduoja savo dieną be puodelio arbatos. Bet senais laikais Kinijoje arbata buvo naudojama kaip tonizuojantis vaistas.

Kai arbata pasiekė Europą, ji iš pradžių irgi buvo laikoma vaistu, ir dažnai skiriama podagros atvejais. Daktaras Cornelis Dekkeris net skelbdavo – „arbata gali pagelbėti tiems, kurie viena koja jau yra kape“. Tiesa, jis dar ir sakė, kad per dieną reikia išgerti apie 50 puodelių arbatos – ir nemažai žmonių tikėjo, kad tokia jo skelbiama reklama buvo apmokama iš Rytų Indijos kompanijos piniginių.

8. Aklųjų raštas

1808-aisiais Prancūzijos kariuomenės kapitonas Charlesas Barbieras sukūrė „nakties abėcėlę“. Tai buvo speciali karinė sistema, kuri leido užšifruoti žinutes ir perskaityti jas naktį, be šviesos – tai buvo labai svarbu, nes bet kokia šviesa galėdavo patraukti priešo dėmesį.

Ch. Barbieras taip pat manė, kad jo sukurta sistema visai tiktų ir akliesiems – ir jis buvo teisus, nes „naktinė abėcėlė“ buvo daug patogesnė, nei tuo metu neregių naudota Haüy sistema.

O galiausiai taip ir nutiko – „nakties abėcėlė“ įkvėpė Louisą Braile sukurti dabartinį aklųjų raštą.

7. Saldainiai M&M

Šiuos saldainius dabar galima rasti turbūt kiekvienoje parduotuvėje ar net kioske, bet nedaug kas žino, kad jie buvo sukurti JAV kariuomenei – Antrojo Pasaulinio karo metu.

Pamenate jų reklamą – „Tirpsta burnoje, bet ne tarp pirštų“? Būtent dėl to jo ir buvo sukurti – nes paprastas šokoladas labai tirpdavo saulėje.

Viešoje prekyboje M&M pasirodė tik penktojo dešimtmečio pabaigoje.

6. Gyvūnai iš balionų

Gal nuskambės ir labai keistai, bet idėja lankstyti gyvūnus iš baliono priklauso… actekams.

Pasirodo, jie kurdavo tokius kūrinius iš pripūstų gyvulių vidurių ir degindavo juos kaip aukas dievams savo šventovėse.

5. Lietsargis

Savo istorijos pradžioje, tiek Kinijoje, tiek Europoje skėtis visų pirma saugojo ne nuo lietaus, bet nuo saulės spindulių. Tai galima atsekti net ir iš paties daikto pavadinimų kitose kalbose – „zondek“, „parasol“ (pranc., isp. „parasol“, liet. „skydas nuo saulės“ - kaip kad „parachute“ yra „skydas nuo kritimo“).

Tik 1750-aisiais skėtis buvo pirmąkart išskleistas per lietų – tą padarė Jonas Hanway.

4. Gobtuvas

Įvairios šalys visame pasaulyje kaip garderobo dalį yra naudojusios gobtuvą. Vis dėlto, už šios aprangos detalės išgarsėjimą ir išpopuliairnimą labiausiai turėtume būti dėkingi Mažųjų Kapučinų vienuoliams.

Tiesą sakant, iš čia ir kilo ordino pavadinimas: prancūziškai „capuchon“ reiškia „gobtuvą“.

Kapučinų vienuoliai naudojo gobtuvus tam, kad paslėptų savo veidus – simboline prasme tai reiškė apostazę ir nematomumą..

3. Konjakas

Po šimtamečio karo Charante regiono vyno pardavimai smarkiai smuko. Galiausiai jį ėmė pirkti tik olandų jūreiviai, plaukiantys į Šiaurės Europą – bet, tiesą sakant, pirkdavo jį ne tiek vartojimui, kiek pardavimui.

Bet net ir keliaujant į Šiaurę, per ilgiau trunkančią kelionę vynas neišlikdavo šviežias, ir kažkam kilo idėja transportuoti distiliuotą vyną – nes tai buvo ir lengviau, ir pigiau. O tam, kad atkurti vyną, tereikėjo atskirti distiliatą vandeniu.

Bet galiausiai paaiškėjo, kad distiliuotas vynas, laikomas ąžuolinės statinėse, yra skanus. Tiek skanus, kad jį galiam gerti neskiedžiant vandeniu. Ir štai taip ir gimė konjakas.

2. Tradiciniai „Windows“ žaidimai

Kas nežino „Free Cell“, „Hearts“ ir „Minesweeper“? Juk taip ir atrodo, kad šie žaidimai buvo sukurti tiesiog laiko prastūmimui, ar ne?

Bet tiesą sakant, jie buvo kurti specialiu tikslu. Devyniasdešimtųjų pradžioje, kai pasirodė „Windows 3.0“, daugelis žmonių vis dar neturėjo kompiuterio pelės valdymo įgūdžių. O „Free Cell“ būtent tam ir buvo sukurtas – šių įgūdžių lavinimui.

Tuo tarpu „Minesweeper“ buvo sukurtas tam, kad išmokytų vartotojus naudoti abu – tiek kairįjį, tiek dešinįjį – pelės mygtukus.

1. Mažiausioji džinsinių kelnių kišenėlė

Kam skirta ši mažiausioji džinsų kišenėlė? Šiais laikais juokaujama, kad įsidėti prezervatyvą.

Žinoma, ten galiam įsidėti bet ką, kas tik ten telpa, bet iš tiesų ši vieta buvo skirta vienam specialiam dalykui.

„Penktoji“ kišenėlė pirmą kartą buvo prisiūtą 1873-iųjų džinsų modelyje, ir jos paskirtis buvo vieta įsidėti kišeniniam laikrodžiui. Net ir šiais laikais kataloguose ji vadinama „laikrodžio kišenėle“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.