Mėnulio įtaka miegui – mitas ar realybė?

Daugelis žmonių iš tokio klausimo tik pasijuoks. Lauke miegojo mūsų tolimi protėviai, galbūt jiems Mėnulio fazė ką nors ir reiškė. Tačiau mums – civilizuotiems žmonėms – tai nebėra taip svarbu. Tiesą sakant, daugelis tikriausiai net nežino, kad dabar yra pilnatis. Vis dėlto kiti žino ir teigia, kad jiems dabar Mėnulis trukdo miegoti.

 Mokslininkai atliko tyrimą, ar pilnatis kaip nors įtakoja miegą.<br> 123RF nuotr.
 Mokslininkai atliko tyrimą, ar pilnatis kaip nors įtakoja miegą.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 5, 2017, 12:10 PM, atnaujinta Dec 5, 2017, 5:13 PM

Mokslininkai turi ką apie tai pasakyti. Vienas tyrimas, atliktas įtraukiant 675 danų vaikus, atskleidė, kad pilnaties metu vaikai miega ilgiau. O kitas tyrimas, atliktas su suaugusiaisiais, parodė, kad miegas pilnaties metu nėra toks efektyvus. Kitaip tariant, žmonės ryte pabunda nepailsėję. O kur dar visa minia žmonių, kurie tai pastebi patys. Aišku, mokslui visuomet reikia įrodymų.

2013 metais publikuotas tyrimas, kuriame trejus metus buvo fiksuojami 33 suaugusiųjų miego ritmai. Mokslininkai pastebėjo, kad pilnaties metu žmonėms sunkiau sekasi užmigti, jie trumpiau miega ir pabunda mažiau pailsėję. Taigi, pilnaties įtaka yra, galima sakyti, akivaizdi. Bet kodėl?

Galima sugrįžti prie mūsų tolimų protėvių. Jiems pilnatis trukdydavo tiesiogiai – naktį būdavo šviesiau, todėl užmigti sekėsi sunkiau. Vis dėlto evoliucija išmokė prie to prisitaikyti – o tada persikėlėme gyventi į vidų. Tačiau šis ritmas mūsų organizme paliko tam tikrus pėdsakus: žmogaus kūnas greičiausiai tikisi pilnaties tam tikru metu. Tai paaiškintų ir tai, kodėl šis fenomenas pastebimas tikrai ne tarp visų žmonių – evoliucija ir toliau dirba savo darbą ir jis po truputį nyksta, vis labiau pasikliaujame dirbtine šviesa.

Kita vertus, mokslininkai tikslaus atsakymo nežino, todėl tyrimai tęsiami. Jei pastebėjote, kad pastaruoju metu prasčiau miegate, Mėnulio kaltinti neskubėkite. Vis dėlto, jei tai kartosis maždaug kas 29 dienas, gali būti, kad esate tarp tų nelaimingųjų, kurie pilnaties metu vaikšto šiek tiek labiau pavargę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.