Tarptautinėje konferencijoje – apie dezinformaciją, Rusijos „trolius“ ir hibridinį karą

Kuo skiriasi Šaltasis karas nuo hibridinio? Kaip socialinius tinklus Olandijoje išnaudoja rusų „troliai“? Kaip Rusija infiltruojasi į Vakarų universitetus ir kompetencijų centrus? Šiuos ir kitus klausimus gegužės 21-22 d. Vilniuje aptars JAV, D. Britanijos, Suomijos, Estijos, Ukrainos, Nyderlandų ir kitų šalių ekspertai – čia jie dalyvaus konferencijoje, skirtoje disidento Andrejaus Sacharovo atminimui.

Kuo skiriasi Šaltasis karas nuo hibridinio? Kaip socialinius tinklus Olandijoje išnaudoja rusų „troliai“? <br>Organizatorių iliustr. 
Kuo skiriasi Šaltasis karas nuo hibridinio? Kaip socialinius tinklus Olandijoje išnaudoja rusų „troliai“? <br>Organizatorių iliustr. 
Edward Lucas. <br>Organizatorių nuotr. 
Edward Lucas. <br>Organizatorių nuotr. 
Mark Galeotti. <br>Organizatorių nuotr.  
Mark Galeotti. <br>Organizatorių nuotr.  
Tatjana Jankelevič. <br>J. Petronio nuotr. 
Tatjana Jankelevič. <br>J. Petronio nuotr. 
Andrejus Sacharavas. <br>Organizatorių nuotr.  
Andrejus Sacharavas. <br>Organizatorių nuotr.  
Robert van Voren. <br>J. Petronio nuotr. 
Robert van Voren. <br>J. Petronio nuotr. 
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 15, 2019, 2:57 PM, atnaujinta May 15, 2019, 3:03 PM

Vienam drąsiausių sovietų režimo kritikų, Nobelio premijos laureatui, kovotojui už žmogaus teises A. Sacharovui šiemet būtų sukakę 98-eri. Konferenciją šia proga organizuoja jo vardu pavadintas, Vytauto Didžiojo universitete (VDU) įsteigtas A. Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centras kartu su Užsienio reikalų ministerija ir Martyno Mažvydo nacionaline biblioteka.

Vilniuje vyksianti konferencija „Nuo Šaltojo karo iki hibridinio karo“ bus skirta šiandieninėms aktualijoms, pirmiausia siejamoms su Lietuvos didžiausia kaimyne Rytuose – Šaltojo karo virsmui į hibridinį, kuriame vis aktyviau taikomos modernios technologijos.

„Tarp hibridinio karo elementų – aktyvi dezinformacijos kampanija, daroma įtaka Vakarų valstybių politiniam diskursui, bandymai destabilizuoti Europos Sąjungą, bendradarbiavimas tarp Kremliaus ir radikalių dešiniųjų bei kairiųjų politinių partijų ir judėjimų Vakaruose, aktyvus politinių oponentų persekiojimas ir žudymas už Rusijos Federacijos ribų, ryšiai tarp Rusijos vadovybės ir nusikalstamumo“, – paaiškina VDU A. Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centro vadovas, profesorius Robertas van Vorenas.

Užsienio ir Lietuvos ekspertai konferencijoje pasidalins savo mintimis ir aptars galimybes apsiginti nuo hibridinio karo. Tarp pranešėjų – ilgametis Rytų Europos ir ekonomikos apžvalgininkas Edward Lucas, britų saugumo ekspertas Mark Galeotti, Andrejaus Sacharovo anūkė, kovotoja už žmogaus teises Marina Sacharov-Liberman bei jo podukra, mokslininkė Tatjana Jankelevič, NATO bendros kibernetinės gynybos kompetencijos centro tarptautinių ryšių vadovas Illimar Lepik von Wirén.

Andrejus Sacharovas šiandien yra laikomas kovos už žmogaus teises simboliu. Pradžioje išgarsėjęs kaip vandenilinės bombos išradėjas, vėliau mokslininkas susirūpino savo atradimo pasekmėmis žmonijos ateičiai ir pradėjo didinti sąmoningumą apie branduolinio ginklavimosi pavojus. Sovietų Sąjungoje jis buvo laikomas pavojingu disidentu, iš dalies jo pastangų dėka buvo pasirašyta Branduolinių bandymų uždraudimo sutartis, įsteigtas Maskvos Žmogaus teisių komitetas.

1975-aisiais A. Sacharovui buvo įteikta Nobelio taikos premija. Tačiau, dėl nuolatinių pastangų stengiantis išlaisvinti savo šalies disidentus ir režimo kritikos, jis buvo ištremtas į Gorkio miestą, siekiant apriboti jo ryšius su užsieniu. A. Sacharovo vardu pavadinta Europos Parlamento premija, kuri kasmet teikiama kovotojams už minties laisvę.

Konferencija „From Cold War to Hybrid War“ („Nuo Šaltojo karo iki hibridinio karo“) vyks gegužės 21-22 dienomis nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.