Neįprastas radinys liudija tikėjimą, kad šią paslaptingą ir bjaurią ligą sukelia demonas

Epilepsija – tai būklė, kuri žinoma jau nuo senovės laikų. Jai būdingi pasikartojantys centrinės nervų sistemos priepuoliai. Sergant epilepsija, nutinka traukuliai, prarandama sąmonė, sumažėja protiniai gabumai. Ne visada aišku, dėl ko kyla šie priepuoliai – tačiau senovės Asirijos gydytojai tam turėjo paaiškinimą: tuo metu buvo manoma, kad šią būklę sukelia demonas.

Mokslininkas mano, kad atrastoje dantiraščio lentelėje vaizduojamas bennu – epilepsijos demonas.<br> 123RF iliustr.
Mokslininkas mano, kad atrastoje dantiraščio lentelėje vaizduojamas bennu – epilepsijos demonas.<br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2019, 7:36 PM

Kaip žurnale „Des Medecines Cuneiformes“ rašė danų mokslininkas Troelsas Pankas Arbøllas, jis ant vienos iš dantiraščio lentelių atrado demono piešinį. Šioje lentelėje kalbama apie mediciną, įvairias būkles ir gydymo būdus. Tai itin retas atradimas – kadangi demonų ar kitokių antgamtiškų būtybių atvaizdų iš šios epochos yra labai mažai.

„Ši lentelė yra puikus šaltinis, kuris mums pasakoja, kaip buvo mokomi Asirijos gydytojai, kaip jie diagnozuodavo ligas, rasdavo jų priežastį ir gydydavo žmones. Tai pirmosios medicinos mokslo užuominos“, – teigia T.P. Arbøllas.

Epilepsija (žinoma, tais laikais buvo vartojamas ne šis modernių dienų terminas) yra ne vienintelė būklė, apie kurią yra kalbama senovinėje lentelėje. Čia taip pat minimi ir psichologiniai sutrikimai – tačiau jie nėra siejami su demonais. Būtent dėl to mokslininkas mano, kad šis atvaizdas yra bennu – epilepsijos demonas.

„Pati demono figūra yra maždaug 6,4 cm aukščio ir 2,6 cm pločio. Jis turi ausis, išsirietusius ragus, gyvatės liežuvį ir driežiškas akis. Jo kaklas ilgas – iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad ši būtybė yra pasidengusi prastai prižiūrėtais žvynais arba plaukais“, – rašo T.P. Arbøllas.

„Panašu, kad kairė ranka turi kažką panašaus į nagus, o dešinioji yra pasidengusi gumbais su itin smailiu nykščiu. Demonas turi ir ilgą uodegą, kuri paveiksle eina palei jo kairę koją – tuo tarpu pati koja turi itin pastebimus ir iškilusius raumenis“, – prideda mokslininkas.

Manoma, kad šią lentelę sukūrė senovės Asirijos gydytojas Kisiras-Ashuras, VII a. pr.m.e. pabaigoje. Nepaisant to, kad ant lentelės yra pavaizduotas demonas, čia taip pat yra daug informacijos apie gydančias žoleles ir nuodus.

Epilepsija yra bendras terminas tiems neurologiniams sutrikimams, kurių pagrindinis simptomas – pasikartojantys priepuoliai. 2015 metais pasaulyje epilepsija sirgo apie 39 mln. žmonių.

Parengta pagal „IFLScience“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.