„Meta“ įspėjo, kad Europoje gali tekti uždaryti „Facebook“ ir „Instagram“

Patronuojančioji bendrovė „Meta“ pranešė, kad „Facebook“ ir „Instagram“ gali būti uždaryti visoje Europoje.

 Patronuojančioji bendrovė „Meta“ pranešė, kad „Facebook“ ir „Instagram“ gali būti uždaryti visoje Europoje.<br> 123rf iliustr.
 Patronuojančioji bendrovė „Meta“ pranešė, kad „Facebook“ ir „Instagram“ gali būti uždaryti visoje Europoje.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-02-07 16:40

Problema susijusi su Europos duomenų apsaugos taisyklėmis, kurios neleidžia įmonei „Meta“, anksčiau žinomai kaip „Facebook“, perduoti, saugoti ir tvarkyti europiečių duomenų JAV esančiuose serveriuose.

Savo metinėje ataskaitoje JAV Vertybinių popierių ir biržos komisijai „Meta“ įspėjo, kad jei nebus priimta nauja sistema ir bendrovė nebegalės naudotis dabartiniu susitarimų modeliu, jai tikriausiai teks pasitraukti iš senojo žemyno.

„Meta“ teigia, kad vartotojų duomenų tvarkymas tarp šalių yra labai svarbus verslui ir reklamos nukreipimui.

„Jei negalėsime perduoti duomenų tarp šalių ir regionų, kuriuose vykdome veiklą, arba jei mums bus apribota galimybė dalytis duomenimis tarp mūsų produktų ir paslaugų, tai gali turėti įtakos mūsų gebėjimui teikti paslaugas, paslaugų teikimo būdui ar gebėjimui nukreipti reklamą“, – rašoma pranešime.

„Meta“ patikslino, kad, jos nuomone, jai pavyks pasiekti naują susitarimą šiais metais, tačiau jei nepavyks, „tikėtina, kad Europoje negalės siūlyti daugelio svarbiausių savo produktų ir paslaugų, įskaitant „Facebook“ ir „Instagram“.

Anksčiau „Meta“ galėjo naudotis duomenų perdavimo sistema, vadinama Privatumo skydu, kaip teisiniu pagrindu transatlantiniam duomenų perdavimui.

Tačiau 2020 m. liepą Europos Teisingumo Teismas šią sutartį panaikino dėl duomenų apsaugos pažeidimų. ES ir JAV pareiškė, kad rengia naują arba atnaujintą sutarties versiją.

„Meta“ viceprezidento pasauliniais klausimais Nicko Cleggo teigimu, Europa be „Facebook“ ir „Instagram“ pakenktų daugeliui ES įmonių.

„Raginame reguliavimo institucijas laikytis proporcingo ir pragmatiško požiūrio, kad kuo mažiau trikdytų tūkstančius įmonių, kurios, kaip ir „Facebook“, saugiai ir patikimai perduodamos duomenis, sąžiningai naudojosi šiais mechanizmais“, – sakė pirmadienį Londono laikraščiui „City A.M.“ sakė bendrovės atstovas.

Leidiniui jis taip pat teigė, kad realybė yra tokia, jog „Meta“ ir daugelis kitų įmonių, organizacijų ir paslaugų, norėdamos teikti pasaulines paslaugas, remiasi duomenų perdavimu tarp ES ir JAV.

„Kaip ir kitos įmonės, mes laikomės Europos taisyklių ir, norėdami teikti pasaulines paslaugas, remiamės standartinėmis sutarčių sąlygomis bei atitinkamomis duomenų apsaugos priemonėmis“, – cituojamas N.Cleggas.

Praėjusią savaitę paskelbus „Meta“ finansinę ataskaitą, jos akcijos smuko 25 proc. – po to, kai socialinės žiniasklaidos milžinė pirmą kartą savo istorijoje prarado aktyvių dienos naudotojų.

Parengta pagal „Euronews“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.