Garsusis „Kijevo vaiduoklis“ – ar jis tikras?

Nepatvirtinti pranešimai apie Ukrainos naikintuvo pilotą asą pasklido po pasaulį, o socialinės žiniasklaidos vartotojai pakrikštijo jį „Kijevo vaiduokliu“.

 Ukrainos Gynybos ministerija 2019 m. publikavo šią nuotrauką su prierašu, komentuojančiu, kad vaizde užfiksuota, kaip Kijevo srityje ukrainiečių lakūnas taktinėje aviacijos brigadoje išbando prancūzišką šalmą.<br> Ukrainos Gynybos ministerijos nuotr.
 Ukrainos Gynybos ministerija 2019 m. publikavo šią nuotrauką su prierašu, komentuojančiu, kad vaizde užfiksuota, kaip Kijevo srityje ukrainiečių lakūnas taktinėje aviacijos brigadoje išbando prancūzišką šalmą.<br> Ukrainos Gynybos ministerijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 27, 2022, 9:16 AM, atnaujinta Feb 27, 2022, 11:43 AM

Teigiama, kad pilotas ir jo MiG-29 „Fulcrum“ per pirmąją mūšio dieną numušė net šešis rusų lėktuvus ir greitai tapo liaudies didvyriu.

Ukrainos pareigūnai šių pranešimų nepatvirtino – ir labai tikėtina, kad šie gandai yra melagingi. Karas tebėra kupinas dezinformacijos ir propagandos, o populiarus vaizdo įrašas, kuriame tariamai užfiksuotas „vaiduoklis“, pasirodė esąs iš vaizdo žaidimo.

Buvęs Ukrainos prezidentas Petro Porošenko savo „Twitter“ paskyroje pasidalino piloto nuotrauka ir komentaru:

„Nuotraukoje – „MiG-29“ pilotas. Tas pats „Kijevo vaiduoklis“.

Jis kelia siaubą tarp priešų ir kelia pasididžiavimą tarp ukrainiečių.

Jis 6 kartus nugalėjo Rusijos pilotus!

Su tokiais galingais gynėjais Ukraina tikrai laimės!“

Tačiau netrukus buvo pateikta nuoroda į kitą „Twitter“ įrašą, kuriame Ukrainos Gynybos ministerija 2019 m. publikavo tą pačią nuotrauką su prierašu, komentuojančiu, kad vaizde užfiksuota, kaip Kijevo srityje ukrainiečių lakūnas taktinėje aviacijos brigadoje išbando prancūzišką šalmą.

Viename plačiai išplitusiame pranešime teigiama, kad Kijevo vaiduoklis neva numušė keturis Rusijos naikintuvus – du „Su-35 Flanker“, vieną „Su-27 Flanker“ ir vieną „MiG-29 Fulcrum“, taip pat du antžeminio puolimo lėktuvus, vadinamuosius „Su-25 Frogfoots“.

Kaip pažymėjo vienas „Twitter“ vartotojas, toks numuštų naikintuvų skaičius prasilenkia su sovietinių MiG-29 amunicijos atsargų ribomis.

Nepaisant to, atrodo, kad „Kijevo vaiduoklis“ įvykdė savo misiją. Daugelis socialinėje žiniasklaidoje teigia, kad legenda apie naikintuvo lakūną asą, stabdantį rusų puolimą, yra naudinga pati savaime.

„Tiesa ar ne, bet tai TIKRAI tokia įkvepianti istorija, kokios dabar reikia besiginantiems“, – teigė vienas internautas.

Ukrainos pareigūnai šaštadienį pranešė, kad jų pajėgos per visą konfliktą iš viso numušė 14 rusų lėktuvų ir 8 sraigtasparnius.

Parengta pagal „New York Post“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.