Programišiai atakavo VDA mugę Ukrainai paremti

Į Vilniaus dailės akademijos (toliau – VDA) organizuojamą mugę Ukrainai paremti, kaip spėjama, pasikėsino programišiai. Šįanakt neteisėti veiksmai buvo nukreipti į mugės Instagram paskyrą, atakuotos organizatorių ir menininkų Facebook paskyros bei prisijungimai prie asmeninių elektroninio pašto dėžučių. Akademija dėl šių veiksmų kreipėsi į teisėsaugos institucijas, o finansinę paramą Ukrainos žmonėms renkanti mugė veiks ilgiau nei planuota.

  Į Vilniaus dailės akademijos (toliau – VDA) organizuojamą mugę Ukrainai paremti, kaip spėjama, pasikėsino programišiai.<br> VDA nuotr.
  Į Vilniaus dailės akademijos (toliau – VDA) organizuojamą mugę Ukrainai paremti, kaip spėjama, pasikėsino programišiai.<br> VDA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2022, 4:01 PM, atnaujinta Mar 4, 2022, 4:10 PM

VDA bendruomenė įtaria, kad pasinaudojant mugės organizatorių asmeniniais duomenimis bei profiliais internete, siekiama trikdyti sėkmingą paramos rinkimą nuo karo kenčiančiai Ukrainai. Mugėje jau dabar yra parduota meno kūrinių už daugiau nei 12 tūkstančių eurų, o visi šie pinigai nukreipiami į Lietuvos Raudonojo kryžiaus draugijos bei Blue/Yellow organizacijas.

Įtariama, kad nežymių išorinių bandymų jungtis prie mugės organizatorių asmeninių paskyrų būta ir ankstesnėmis dienomis. „Šiąnakt apie mugę komunikuojanti Instagram paskyra buvo perimta nenustatytų asmenų“, – sako viena mugės organizatorių Vaiva Frančiakaitė. Pasak VDA studentės, paskyroje pakeisti kontaktai, slaptažodžiai, bent trumpam buvo atsiradusi informacija su Rusijos vėliavomis, o mugės organizatoriai nebegali daryti įtakos skelbiamų žinučių turiniui, tad nuo jos atsiriboja.

Spėjama, kad buvo nesėkmingų bandymų perimti ir Akademijos Grafikos katedros paskyrą. Taip pat bandyta įsilaužti į mugės organizatorių bei menininkų Facebook paskyras ir prisijungti prie asmeninių elektroninio pašto dėžučių. Tuo metu, oficiali VDA svetainė bei jos paskyros socialiniuose tinkluose, kuriuose taip pat gausu informacijos apie solidarumo iniciatyvas su Ukrainos žmonėmis, nenukentėjo.

Dėl šių veiksmų, prašant ištirti įvykį, VDA kreipėsi į teisėsaugos institucijas bei Nacionalinį kibernetinio saugumo centrą. „Šiuo metu, dėl nulaužtų paskyrų apribota informacijos sklaida apie mugės veiklą, todėl, tikėtina, kad Ukrainai surinksime mažiau pinigų ne galėtume“, – sako viena mugės organizatorių Vaiva Frančiakaitė, pabrėždama, kad pati mugė tęsia savo veiklą ir laukia lankytojų Vilniuje, VDA Naujųjų rūmų Šachmatinėje salėje.

„Programišių ataka mūsų visai neišgąsdino, o tik dar labiau įkvėpė ir sutelkė visą mūsų Akademijos bendruomenę. Būtent todėl ir nutarėme sėkmingai finansinę paramą renkančią mugę pratęsti iki vėlaus sekmadienio vakaro“, – teigia VDA Grafikos katedros vedėja prof. Marija Marcelionytė – Paliukė, kviesdama įsigyti VDA ir kitų menininkų kūrinius bei taip prisidėti prie paramos Ukrainos žmonėms.

Nuo kovo 1-osios vykstančioje mugėje, VDA studentai, dėstytojai bei nepriklausomi menininkai parduoda savo meno kūrinius, o visus gautus pinigus aukoja nuo karo kenčiantiems Ukrainos žmonėms. Mugės metu menininkai kviečia ir į kūrybines dirbtuves, kurių metu kuria Ukrainą palaikančią atributiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.