Virš Lietuvos jau antrą dieną skraido ypatingas karinis JAV lėktuvas – karybos ekspertas paaiškino, ką tai reiškia

Ketvirtadienio vidurdienį aplink Kaliningradą ratus ir toliau suko JAV orlaivis „Boeing RC-135 Rivet Joint“. Lėktuvas skrido beveik identišku maršrutu, kokiu skrido ir prieš parą, trečiadienį.

 Ketvirtadienio vidurdienį aplink Kaliningradą ratus ir toliau suko JAV orlaivis „Boeing RC-135 Rivet Joint“.<br> lrytas.lt mont.
 Ketvirtadienio vidurdienį aplink Kaliningradą ratus ir toliau suko JAV orlaivis „Boeing RC-135 Rivet Joint“.<br> lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 29, 2022, 3:08 PM, atnaujinta Sep 29, 2022, 5:34 PM

Skrydžio trasa apėmė ir Lietuvą – įskriejęs į mūsų šalies teritoriją ties Lazdijais, „Boeing RC-135 Rivet Joint“ skriejo link Kauno, aplenkė jį ir skrido iki Klaipėdos, kur palikęs Lietvos oro erdvę virš Baltijos jūros keliavo iki Vladislavovo (šalia Gdynės, Lenkija), Malborko, Ščučino, iš kur vėl skrido į Lietuvą.

„Boeing RC-135 Rivet Joint“ yra žvalgybinis lėktuvas, skirtas parodyti, kad JAV rimtai vertina Rusijos grasinimus branduoliniu ginklu, ir kaip ir pažadėjo tiek Pentagonas, tiek CŽA direktorius, stebi ar nematyti požymių, rodančių kad Rusija ketina panaudoti branduolinius ginklus. O kaip mes žinome, Kaliningradas yra viena iš teritorijų, kur tas ginklas yra dislokuotas“, – portalui lrytas.lt sakė buvęs specialiųjų operacijų pajėgų karininkas, gynybos ir saugumo ekspertas bei VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“ bendraįkūrėjas Aurimas Navys.

Jis atkreipė dėmesį, kad tai gali būti susiję ir su neseniai Kaliningrade vykusiomis pratybomis, ir su ten vykstančia mobilizacija bei grasinimais permesti iš Rusijos eksklavo į šalies teritoriją dešimtis mobilizuotų kareivių.

A.Navys pabrėžė, kad šio skrydžio tikslas – ir signalas Rusijai „mes matome, ką jūs darote“, kas yra pagrindinis branduolinio ginklo užkardymo elementas.

Paklaustas, kokia būtų veiksmų seka, jei lėktuvas užfiksuotų pasirengimo leisti branduolinį ginklą signalus, ir kiek būtų laiko į tai sureaguoti, ekspertas pastebėjo, kad iš tiesų viskas yra gerokai komplikuočiau.

„Pakankamai sudėtinga pasakyti, koks tai būtų signalas. Visi turbūt įsivaizduoja, kad atsidaro šachtos ir pradeda skristi raketos. Tačiau iki to laiko tikrai būtų daugybė signalų, kuriuos užfiksuotų ir lėktuvas, ir kiti žvalgybinio tinklo elementai, kaip kad NATO žvalgybos perspėjimo sistema (NIWS). Visa ši mozaika surenka informaciją, kuri leidžia iš anksto numatyti, kad toksai ginklas gali būti panaudotas. Tai šiuo atveju kalbėti apie laiką yra labai sudėtinga“, – kalbėjo ekspertas.

Tačiau jo teigimu, matyt pagrindinis dalykas, kuris vyktų bent pajutus, kad yra kažkokių ryškesnių požymių, visų pirma būtų skambučiai – ką, beje, amerikiečiai ir darė, kalbėdami su Rusijos saugumo tarnybų viršininku Nikolajumi Patruševu.

„Visų pirma, labai aiškiai pasakomas įspėjimas žodžiu. Nes niekas nenori sukelti branduolinės katastrofos. Bet iki to – aš tikiuosi – apskritai nebus prieita. Nes čia klausimas išvis ar Rusija galėtų tokį ginklą panaudoti. Jei tai ir būtų, matyt reikėtų kalbėti ne apie strateginį ginklą, paleidžiamą iš šachtų, o taktinį – lokalų, nedidelio galingumo. Sąlyginai nedidelio, nes bet koks branduolinio ginklo panaudojimas yra katastrofa“, – kalbėjo buvęs specialiųjų operacijų pajėgų karininkas, gynybos ir saugumo ekspertas Aurimas Navys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.