Paaiškino, kodėl Rusija vengia Ukrainoje naudoti savo pranašiausią ginklą

Rusija kare su Ukraina greičiausiai naudojo savo vienus iš naujausių lėktuvų „Su-57“ (NATO pavadinimas – „Felon“), tačiau tai darė tik savo teritorijoje, kad išvengtų lėktuvų praradimo, naujausioje žvalgybos ataskaitoje pareiškė JK gynybos ministerija.

„Su-57“ yra pirmi rusų penktos kartos naikintuvai.<br>Wikimedia commons
„Su-57“ yra pirmi rusų penktos kartos naikintuvai.<br>Wikimedia commons
Palydovinė Achhtubinsko oro bazės nuotrauka, kurioje matyti penki „Su-57“ naikintuvai.<br>JK gynybos ministerijos nuotr.
Palydovinė Achhtubinsko oro bazės nuotrauka, kurioje matyti penki „Su-57“ naikintuvai.<br>JK gynybos ministerijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 11, 2023, 12:51 PM

Ataskaitoje teigiama, kad nuo 2022 metų birželio Rusijos aviacijos ir kosmoso pajėgos beveik neabejotinai panaudojo „Su-57“ misijose prieš Ukrainą. Tačiau šios misijos greičiausiai apsiribojo vien skrydžiais virš Rusijos teritorijos, paleidžiant didelio nuotolio „oras-žemė“ arba „oras-oras“ raketas į Ukrainą.

Didžiosios Britanijos žvalgybos duomenimis, „Su-57“ yra pažangiausias Rusijos penktos kartos viršgarsinis kovinis lėktuvas, kuriame naudojamos slaptos technologijos ir itin pažangi aviacijos technika.

Naikintuvai „Su-57“ neseniai buvo užfiksuoti Rusijos pietuose, Achtubinske esančioje oro bazėje. JK gynybos ministerija pažymi, kad šioje bazėje yra 929-asis skrydžių bandymų centras. Taip pat pabrėžiama, kad tai yra vienintelė žinoma bazė, kurioje yra „Su-57“, o tai reiškia, kad šie orlaiviai greičiausiai dalyvavo operacijose prieš Ukrainą.

JK žvalgybos teigimu, Rusija naudoja „Su-57“ tik savo teritorijoje, siekdama išvengti slaptos informacijos, susijusios su Rusijos nacionaliniu saugumu, nutekėjimo, kuris grėstų, jei lėktuvas patektų į ukrainiečių rankas – o taip pat žalos savo reputacijai.

„Su-57“ yra pirmieji rusų penktos kartos naikintuvai. Jie sunkiai pastebimi priešininko sistemomis, yra didelio veikimo spindulio, manevringi, galintys judėti garso greičiu. Teigiama, kad savo parametrais šie naikintuvai prilygsta amerikiečių naikintuvams „F-35“.

Parengta pagal „Ukrinform“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.