Slaptų dokumentų analizė atskleidė, kodėl JAV iš tiesų nenorėtų duoti Ukrainai tolimojo nuotolio ginklų

Jungtinių Valstijų nenoras suteikti Ukrainai tolimojo nuotolio ginklų – tokių kaip raketų sistemos ATACMS, kurių Ukraina prašo jau kurį laiką – aiškinamas susirūpinimu dėl galimos ne Rusijos, bet Kinijos reakcijos. Tai liudija į internetą nutekėję tariamai slapti JAV gynybos departamento dokumentai, kuriuos analizavo „Reuters“.

Jungtinių Valstijų nenoras suteikti Ukrainai tolimojo nuotolio ginklų, tokių kaip raketų sistemos ATACMS, aiškinamas susirūpinimu dėl galimos Kinijos reakcijos.<br>Wikimedia commons
Jungtinių Valstijų nenoras suteikti Ukrainai tolimojo nuotolio ginklų, tokių kaip raketų sistemos ATACMS, aiškinamas susirūpinimu dėl galimos Kinijos reakcijos.<br>Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2023, 10:35 AM

Kinija reaguotų griežčiau ir greičiausiai padidintų paramos, kurias ji pasirengusi suteikti Rusijai, mastą, jei Ukrainos smūgiai pataikytų į didelę strateginę vertę turinčią vietą arba paaiškėtų, kad atakos nukreiptos į aukšto rango Rusijos pareigūnus“, – teigiama tariamoje JAV žvalgybos vertinimų suvestinėje.

Agentūra „Reuters“ pažymi, kad savo analizei naudojo daugiau kaip 50 nutekintų dokumentų, pažymėtų slaptumo žymomis „Slaptai“ ir „Visiškai slaptai“. Kartu pažymima, kad šio nutekinimo autentiškumas dar nenustatytas ir agentūra negalėjo savarankiškai patvirtinti pateiktos informacijos.

Kaip pranešama, praėjusią savaitę „The New York Times“ paskelbė, kad Pentagonas tiria slaptų dokumentų, susijusių su JAV ir NATO planais dėl planuojamo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimo, nutekėjimą socialinėje žiniasklaidoje.

Ukrainos prezidento administracijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas pareiškė, kad tariamų dokumentų apie Ukrainos kontrpuolimą paviešinimas buvo Rusijos blefas.

JAV teisingumo departamentas pradėjo tyrimą dėl nutekintų dokumentų.

Parengta pagal „Ukrinform“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.