Lazda turi du galus: ukrainiečiai prieš pačius rusus naudoja iš jų perimtus termobarinius ginklus

Ukrainos gynybos pajėgos prieš Rusijos okupantus naudoja trofėjinę sunkiąją artilerijos sistemą „TOS-1“. Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtas sistemos judėjimo viename iš rytinio fronto ruožų vaizdo įrašas.

 Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtas sistemos „TOS-1“ judėjimo viename iš rytinio fronto ruožų vaizdo įrašas.<br> Stopkadras
 Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtas sistemos „TOS-1“ judėjimo viename iš rytinio fronto ruožų vaizdo įrašas.<br> Stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2023, 1:35 PM, atnaujinta Apr 19, 2023, 1:40 PM

„TOS-1A“ buvo perimta iš Rusijos kareivių – ir dabar naudojama prieš buvusius savininkus. Liepsnosvaidžių sistema padeda Ukrainos kariams smogti į rusų okupantų pozicijas.

Nuo vasario 24 d. Rusijos ginkluotųjų pajėgų liepsnosvaidžių daliniai, naudojantys „TOS-1A“, dalyvauja plataus masto Rusijos invazijoje į Ukrainą.

Ukrainos generalinio štabo duomenimis, nuo 2023 m. vasario 15 d. Ukrainos ginkluotosios pajėgos sunaikino devynias sunkiąsias daugkartinių raketų paleidimo sistemas – tokias kaip „TOS-1 Buratino“ ir „TOS-1A Soncepiok“.

Taip pat kovo mėnesį pasirodė vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip ukrainiečių dronas kamikadzė pataiko į vieną iš tokių Rusijos sistemų. Vaizdo įraše matyti, kaip dronas tiesiogiai pataiko į amunicijos paketą kaip tik tuo metu, kai Rusijos liepsnosvaidžių sistema apšaudo Ukrainos pozicijas:

Ukrainos kariškiams taip pat yra pavykę perimti kai kurias iš tokių sistemų – tik jų techninė būklė skiriasi. Pirmiausia šie įrenginiai buvo perimti Donbaso, Charkovo ir Černigovo regionuose.

Be liepsnosvaidžių sistemų „TOS-1“, Ukrainos kariuomenė taip pat perėmė transporto ir krovimo mašinas „TZM-T“ su šaudmenimis.

Sovietinis „TOS-1 Buratino“ ir rusiškas „TOS-1A „Soncepiok“ yra 220 mm kalibro sunkiosios liepsnosvaidžių sistemos. Jos montuojamos ant tanko „T-72“ važiuoklės. Sistemoje naudojamos termobarinės nevaldomos raketos, kurių ilgis yra 3700 mm, o svoris – 217 kg.

Šias raketas sudaro termobarinė arba padegamoji kovinė galvutė, sprogdiklis ir kietojo kuro raketinis variklis. Teigiama, kad „TOS-1A“ efektyvusis veikimo nuotolis yra maždaug 6000 metrų.

Parengta pagal „Militarnyj“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.