Išanalizavo dronų veiksmus virš Kremliaus: įrodymų, kad prie to prisidėjo Ukraina – nėra

Du bepiločiai orlaiviai iš tiesų praskrido virš Kremliaus – tačiau nėra jokių įrodymų, kad prie „atakos“ prisidėjo Ukraina, trečiadienį, gegužės 3 d., pranešė CNN.

 CNN pažymi, kad apie incidentą pirmiausia pranešė Kremliaus propagandos kanalai, praėjus maždaug 12 valandų po to, kai vietiniame „Telegram“ kanale buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame matyti Kremliaus rajone kylantys dūmai.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 CNN pažymi, kad apie incidentą pirmiausia pranešė Kremliaus propagandos kanalai, praėjus maždaug 12 valandų po to, kai vietiniame „Telegram“ kanale buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame matyti Kremliaus rajone kylantys dūmai.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2023, 8:39 AM, atnaujinta May 4, 2023, 8:47 AM

CNN pažymi, kad apie šį incidentą pirmiausia pranešė Kremliaus propagandos kanalai, praėjus maždaug 12 valandų po to, kai vietiniame „Telegram“ kanale buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame matyti Kremliaus rajone kylantys dūmai.

Gegužės 3 d. popietę, po propagandistų pranešimų, internete buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas virš Kremliaus sprogęs dronas. Žurnalistai iškėlė prielaidą, kad vaizdo įraše užfiksuoti žmonės, lipantys ant kupolo, galėjo reaguoti į pirmojo drono sukeltą gaisrą.

CNN duomenimis, abu dronai Kremliaus link skrido skirtingomis kryptimis, kelių minučių intervalu. Sprendžiant iš laikrodžio ant Spaso bokšto, pirmasis dronas virš Kremliaus buvo pastebėtas 02 val. 27 min. vietos laiku – jis sprogo virš Senato rūmų ir sukėlė gaisrą ant stogo. Antrasis dronas buvo pastebėtas 02 val. 43 min. – jis sprogo ore ir nukrito Kremliaus teritorijoje.

Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas per įprastą pokalbį su žiniasklaida, vykusį likus maždaug dviem valandoms iki pasirodant pirmiesiems pranešimams, apie incidentą virš Kremliaus neužsiminė.

Gegužės 3 d. vakare Rusijos naujienų agentūra pranešė, kad Kremliaus televizijos kanalai nerodė išpuolio prieš Kremlių vaizdo įrašo, o propagandinius pasakojimus iliustravo archyviniais kadrais.

Gegužės 3 d. popietę Rusijos prezidento spaudos tarnyba pareiškė, kad Ukraina neva bandė smogti Kremliui. Pasak D.Peskovo, jis tuo metu dirbo savo rezidencijoje Novo Ogariove netoli Maskvos. Tuo pat metu Kremliaus režimas apkaltino Ukrainą „pasikėsinimu nužudyti“ V.Putiną. Po Kremliaus pranešimo internete ėmė plisti incidento vaizdo įrašai.

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio atstovas spaudai Serhijus Nikiforovas sakė, kad Kijevas neturi jokios informacijos apie galimas naktines dronų atakas prieš Kremlių, ir pavadino tai padėties iki gegužės 9 d. aštrinimu.

Prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Michailas Podoliakas sakė, kad šis incidentas yra Rusijos bandymas perimti informacinę iniciatyvą ir pateisinti savo karo nusikaltimus Ukrainoje. Jis išsakė prielaidą, kad rusai gali rengti plataus masto teroristinį išpuolį.

Vėliau Volodymyras Zelenskis taip pat pabrėžė, kad Ukraina nepuolė „nei Putino, nei Maskvos“, o tik gina savo teritoriją.

Parengta pagal „New Voice“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.