Galingas balistinių raketų „žudikas“ jau saugo Ukrainą

Prancūzija pareiškė, kad Ukraina jau naudoja Prancūzijos ir Italijos priešlėktuvinės gynybos žemė-oras raketų (angl. surface-to-air missile, SAM) sistemą „SAMP/T“, kad apsaugotų „svarbiausius objektus ir žmonių gyvybes“.

Prancūzija pareiškė, kad Ukraina jau naudoja Prancūzijos ir Italijos priešlėktuvinės gynybos žemė-oras raketų sistemą „SAMP/T“, kad apsaugotų „svarbiausius objektus ir žmonių gyvybes“.<br>„Eurosam“ vaizdo įrašo stopkadras.
Prancūzija pareiškė, kad Ukraina jau naudoja Prancūzijos ir Italijos priešlėktuvinės gynybos žemė-oras raketų sistemą „SAMP/T“, kad apsaugotų „svarbiausius objektus ir žmonių gyvybes“.<br>„Eurosam“ vaizdo įrašo stopkadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-21 12:50

Birželio 19 d. prasidėjusioje 54-ojoje Paryžiaus aviacijos parodoje „Paris Air Show 2023“ sakydamas kalbą Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pirmą kartą oficialiai paskelbė, kad Ukraina jau gavo ir dislokavo Prancūzijos-Italijos SAM sistemą „SAMP/T“. Apie tai pranešė dienraštis „Le Monde“.

Kaip pažymėjo E.Macronas, ši SAM sistema „dislokuota ir veikia Ukrainoje, kur saugo svarbiausius objektus ir žmonių gyvybes“. Taigi, galima konstatuoti faktą, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos, be amerikietiškų SAM sistemų „Patriot“, turi dar vieną efektyvią priemonę prieš itin sudėtingus oro taikinius – pirmiausia balistines raketas.

Sistema „SAMP/T“, skirta priešo balistinėms raketoms naikinti, veikia pagal technologiją „Hit-to-Kill“, kai raketa perėmėja dideliu greičiu atsitrenkia į balistinę raketą ir dėl kinetinės energijos garantuotai sunaikina jos kovinę galvutę.

Pažymima, kad dėl „SAMP/T“ SAM sistemos perdavimo 2023 m. sausio pabaigoje susitarė Prancūzijos ir Italijos gynybos ministrai. Ukrainos daliniai į sistemos valdymo mokymus išvyko vasario 5 d., o 2023 m. kovo pabaigoje jie baigė įvaldyti šią priešlėktuvinės gynybos sistemą. Anksčiau Prancūzijos gynybos ministerija taip pat pabrėžė, kad kartu su SAM sistema Ukrainai bus pristatyta ir „Thales“ sukurta radiolokacinė stotis „GM200“.

Priešlėktuvinės gynybos raketų sistema „SAMP/T“ yra priešraketinė sistema, skirta mūšio laukui ir svarbiems taktiniams objektams (tokiems kaip oro uostai ir jūrų uostai) apsaugoti nuo visų oro grėsmių, įskaitant sparnuotąsias raketas, pilotuojamus ir bepiločius orlaivius bei taktines balistines raketas, kurių veikimo nuotolis iki 600 km.

Sistema gali naikinti orlaivius didesniu nei 100 km atstumu, taip pat balistinius taikinius iki 30–35 km atstumu ir iki 20 km aukštyje. SAM paleidimo sistema gali per 10 sekundžių iššauti 8 raketas.

„Defense Express“ pažymi, kad Ukrainai reikia stiprinti savo oro ir priešraketinę gynybą, nes Rusija ir toliau terorizuoja civilius gyventojus masinėmis raketų atakomis.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.