Nauja dezinformacijos dozė: paskelbė, kad Šeškinės polikliniką ir kitų įstaigų svetaines atakavo „ukrainietės hakerės“

Kaip jau rašė portalas lrytas.lt, pirmadienį buvo įsilaužta į Vilniaus Šeškinės poliklinikos interneto svetainę, dėl ko ji buvo išjungta pačių svetainės valdytojų, o surinkti nusikaltimo duomenys perduoti Nacionaliniam kibernetinio saugumo centrui (NKSC).

 Internete galima rasti ir pranešimą, kuriuo viena tariama programišių grupuotė prisiima atsakomybę dėl šių įsilaužimų.<br> 123rf iliustr.
 Internete galima rasti ir pranešimą, kuriuo viena tariama programišių grupuotė prisiima atsakomybę dėl šių įsilaužimų.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 4, 2023, 1:56 PM

Vėliau ELTA pranešė, kad NKSC užfiksavo apie 10 įsilaužimų į lietuviškų įstaigų svetaines, buvo aptiktas ir dėsningumas: pasak NKSC, pagal pirminį vertinimą, visi įsilaužimai yra susiję su svetainių kūrėjo bendrovės „Sales Partners“ kibernetinio saugumo spraga.

Bet internete galima rasti ir pranešimą, kuriuo viena tariama programišių grupuotė prisiima atsakomybę dėl šių įsilaužimų.

„Mes esame „Beregini“ – Ukrainos moterų hakerių judėjimas. Mes pasisakome už taiką Ukrainoje, mums nereikia karo“, – rašoma tariamos grupuotės svetainėje, bet vėliau pažeriama akivaizdžios propagandos apie „oligarchų į pražūtį stumiamą Ukrainą“, „skurdą ir badą jau prie kiekvienos ukrainiečių šeimos slenksčio“, ukrainiečių vykdomus plėšimus ir prievartavimus ir pan.

Tariamos grupuotės „Telegram“ kanale pirmadienio ryte paskelbta, kad esą „Beregini“ suvienijo jėgas su kitomis programišių grupėmis ir atakavo Pabaltijo respublikas“.

„Reikalaujame, kad šių šalių vyriausybės sustabdytų rusofobiją ir nustotų teikti karinę paramą Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. Žinome, kad paprasti Pabaltijo šalių žmonės nepalaiko savo vyriausybių veiksmų, nenori griauti paminklų sovietų kariams ir perrašinėti istorijos. Mes žinome, kad šių šalių biudžetų pinigus būtų geriau išleisti socialiniams projektams, o ne skirti karui remti. Mes esame „Beregini“! Mes viską žinome!“, – rašoma „Telegram“ žinutėje.

Savo anonimiškumą norėjusių išlaikyti Lrytas.lt šaltinių teigimu, šis „Telegram“ kanalas iš tiesų tėra informacinis šaltinis, „skelbimų lenta“ – o viskas yra koordinuojama iš kažkur kitur.

Dviprasmiškai atrodo ir tariamos grupuotės interneto svetainė, kurios navigacijoje, nuorodose naudojama ukrianiečių kalba, bet tekstai pateikiami išimtinai rusiškai. Pats svetainės adresas taip pat baigiasi .ru

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.