Ukrainiečiams brangiai kainavęs puolimas: prarado tris neseniai gautus šarvuočius ​Šios karinės technikos neteko pirmą kartą

Kontrpuolimas vyksta sėkmingai, tačiau Kijevo pajėgoms tai brangiai kainuoja, rašo „Forbes“.

Lenkijos kariuomenės „Wolverine“ Afganistane 2010 m.<br>Wikimedia commons. (Iliustracinė nuotr.)
Lenkijos kariuomenės „Wolverine“ Afganistane 2010 m.<br>Wikimedia commons. (Iliustracinė nuotr.)
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2023, 1:39 PM

Rugsėjo 24 d. Ukrainos puolimas prieš Rusijos pozicijas prie Andrijivkos, esančios pietiniame Bachmuto pakraštyje, žlugo – ukrainiečiai prarado ne mažiau kaip aštuonias pėstininkų kovos mašinas, įskaitant penkias „BMP-2“ ir tris naujas lenkų gamybos „Rosomak Wolverine“. Neaišku, kuriai brigadai priklausė šios mašinos.

Per 15 savaičių nuo kontrpuolimo pradžios ukrainiečių brigados pasistūmėjo į šiaurę ir pietus nuo Bachmuto. Pasak „Forbes“, padėjo tai, kad Kijevas vieną iš savo agresyviausių brigadų – 3-iąją puolamąją brigadą – paskyrė sektoriui į pietus nuo Bachmuto.

Tačiau rusai yra įsitvirtinę, o vietovės ypatumai apima plačius atvirus laukus, kuriuos puolantieji ukrainiečiai turi kirsti labai rizikuodami žmonėmis ir technika. Jei sėkmingi 3-iosios brigados puolimai yra ukrainiečių kontrpuolimo rytuose atlygis, tai nesėkmingi puolimai, tokie kaip Andrijivkos apylinkėse, yra kaina.

Rugsėjo 24 d. ukrainiečiai prarado ratinius šarvuočius „Wolverine“ prie Andrijivkos – pasak „Forbes“, tai pirmosios tokio tipo mašinos, kurias Kijevo pajėgos nurašė.

„Wolverine“ yra greita – dėl 500 arklio galių dyzelinio variklio kovos mašinos maksimalus greitis siekia maždaug 100 km/val. O jos 30 mm automatinė patranka – tas pats ginklas, kuriuo apginkluotos JAV kariuomenės Europoje naudojamos ratinės kovos mašinos „Stryker“ – yra žudanti, teigia „Forbes“.

„Wolverine“ aptarnauja trys įgulos nariai, ji talpina aštuonis pėstininkus. Pasak „Forbes“, jei šarvuota transporto priemonė ir turi trūkumų, tai tik dėl to, kad Lenkijos kariuomenė iš pradžių primygtinai norėjo, jog „Wolverine“ būtų amfibija – transporto priemonė, galinti važiuoti sausuma ir plaukti vandeniu. Kitaip tariant, pėstininkų kovos mašina „Wolverine“ turėjo būti pakankamai lengva, kad galėtų plaukti trumpus atstumus kaip labai lėta, nepatogi valtis – bet tai nulėmė, kad reikėjo sumažinti technikos šarvuotąją apsaugą.

Prarasti tris „Wolverines“ per vieną puolimą ukrainiečiams tikrai skaudu, rašo „Forbes“. Tačiau „Wolverine“ bus daug daugiau – Lenkijos vyriausybė dar balandį pažadėjo Ukrainai 200 „Wolverine“, todėl galiausiai 25 tonas sveriantys aštuonių ratų šarvuočiai taps gausiausiomis vakarietiško tipo kovos mašinomis Ukrainos ginkluotėje kartu su 200 vikšrinių kovos mašinų „M-2“ ir 200 ratinių šarvuočių „Stryker“, kurias Ukrainai pažadėjo Jungtinės Valstijos.

Nors šis puolimas už Andrijivkos ribų nepavyko, bendros ukrainiečių pastangos regione, įskaitant Andrijivką, yra sėkmingos, teigia „Forbes“.

Rugpjūčio pradžioje naujienų portalas Lrytas.lt pranešė, kad Ukrainoje pirmą kartą pastebėtos pėstininkų kovos mašinos „Wolverine“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.