Ukrainoje pirmą kartą pastebėta ši karinė technika – ją kovojančiai šaliai perdavė mūsų kaimynė

Ukrainos kariuomenės 21-oji mechanizuotoji brigada yra vienintelė šarvuotų transporto priemonių, kurias šių metų pradžioje Ukrainai padovanojo Švedija, naudotoja, rašo „Forbes“.

Lenkijos kariuomenės „Wolverine“ Afganistane 2010 m.<br>Wikimedia commons. (Iliustracinė nuotr.)
Lenkijos kariuomenės „Wolverine“ Afganistane 2010 m.<br>Wikimedia commons. (Iliustracinė nuotr.)
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 2, 2023, 8:09 PM

Tačiau, anot „Forbes“, švedų transporto priemonių – 50 pėstininkų kovos mašinų (angl. infantry fighting vehicle, IFV) „CV90“, 10 tankų „Strv 122“, aštuonių haubicų „Archer“ ir bent vienos šarvuotos evakuacinės mašinos „Bgbv 90“ – nepakanka visai 2000 žmonių brigadai aprūpinti.

Ukrainos mechanizuotosios brigados paprastai turi tris batalionus, kurių kiekvienas turi po 30 IFV, taip pat visą batalioną, turintį 30 tankų ir artilerijos batalioną su dviem dešimtimis pabūklų.

Dabar naujo tipo transporto priemonės papildė 21-osios brigados inventorių. Sekmadienį internete pasirodžiusiame vaizdo įraše užfiksuota „CV90“ ir „Strv 122“ kolona, kurioje taip pat matyti pora Lenkijoje pagamintų „Rosomak Wolverine“.

Tai pirmas kartas, kai pėstininkų kovos mašina „Wolverine“ pastebėta Ukrainoje. Prieš tris mėnesius Lenkijos vyriausybė paskelbė, kad suteiks Ukrainos vyriausybei 200 šių 25 tonas sveriančių, aštuoniais ratais varomų IFV.

„Wolverine“ yra greita – dėl 500 arklio galių dyzelinio variklio kovos mašinos maksimalus greitis siekia maždaug 100 km/val. O jos 30 mm automatinė patranka – tas pats ginklas, kuriuo apginkluotos JAV kariuomenės Europoje naudojamos ratinės kovos mašinos „Stryker“ – yra žudanti, teigia „Forbes“.

„Wolverine“ aptarnauja trys įgulos nariai, ji talpina aštuonis pėstininkus. Pasak „Forbes“, jei šarvuota transporto priemonė ir turi trūkumų, tai tik dėl to, kad Lenkijos kariuomenė iš pradžių primygtinai norėjo, jog „Wolverine“ būtų amfibija – transporto priemonė, galinti važiuoti sausuma ir plaukti vandeniu. Kitaip tariant, pėstininkų kovos mašina „Wolverine“ turėjo būti pakankamai lengva, kad galėtų plaukti trumpus atstumus kaip labai lėta, nepatogi valtis – bet tai nulėmė, kad reikėjo sumažinti technikos šarvuotąją apsaugą, rašo „Forbes“.

Anot portalo, tokiame dideliame kare kaip Ukrainoje kariuomenė beveik visada rinktųsi šarvus, o ne galimybę plaukti vandeniu. Ir iš tiesų, „Rosomak“ sukūrė primontuojamų šarvų komplektą, kuris leidžia atkurti tinkamą „Wolverine“ apsaugą, tačiau prarandant galimybę plaukti.

Gali būti, kad netrukus „Wolverine“ pasirodys ir mūšyje. 21-oji brigada dalyvauja gynybiniuose veiksmuose prieš rusus į vakarus nuo Kreminos, šiaurės rytų Ukrainoje.

Parengta pagal „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.