Netikėta žinia: panašu, kad rusai keičia šių naikintuvų naudojimo taktiką

Rusai vis dar atakuoja Ukrainos miestus „MiG-31K“ leidžiamomis raketomis, bet šių lėktuvų naudojimo taktika keičiasi.

Rusai vis dar atakuoja Ukrainos miestus „MiG-31K“ leidžiamomis raketomis, bet šių lėktuvų naudojimo taktika keičiasi.<br>Wikimedia commons
Rusai vis dar atakuoja Ukrainos miestus „MiG-31K“ leidžiamomis raketomis, bet šių lėktuvų naudojimo taktika keičiasi.<br>Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2023, 3:08 PM

Ukrainos oro pajėgų atstovas Jurijus Ihnatas teigia, kad dėl ilgesnių rusų „MiG-31K“ skrydžių, perspėjimo sirenos Ukrainos miestuose skamba ilgiau. Rusai keičia šių lėktuvų naudojimo taktiką ir Ukrainos oro pajėgos kol kas nežino, kodėl rusai tai daro.

Anksčiau „MiG-31K“ greitai pakildavo ir netrukus po to tūpdavo – pavojaus signalas Ukrainoje tęsdavosi vidutiniškai 20 minučių. Dabar šie lėktuvai skraido gerokai ilgiau ir pavojaus signalas Ukrainoje tęsiasi daugiau nei 2,5 valandos.

Pasak J. Ihnato, Ukraina negali numatyti, ar „MiG-31K“ skrydis yra mokomasis, ar kovinis, todėl kaskart šiems lėktuvams pakilus skelbiamas pavojaus signalas. Jei paleidžiama „Kinžal“ raketa, žmonės turi septynias minutes pabėgti į saugią vietą.

Panašu, kad „MiG-31K“ kyla ilgesniems skrydžiams ir praktikuojasi degalų papildymą ore. J. Ihnatas neturi atsakymo, kodėl dabar tai daroma. „MiG-31K“ kyla iš trijų aerodromų netoli Ukrainos ir atakoms prieš Ukrainą degalų papildymas nėra reikalingas.

„MiG-31“

„MiG-31“ – tai sovietinis ir rusiškas dvivietis viršgarsinis tolimojo nuotolio naikintuvas-perėmėjas, galintis skristi tiek dideliame aukštyje, tiek įvairiomis oro sąlygomis. Šiuo metu Rusijos karo aviacija yra apginkluota modernizuotais orlaiviais „MiG-31BM“.

Rusai taip pat pertvarkė kelis lėktuvus į hipergarsinių oro raketų sistemos „Kh-47M2 Kinžal“ nešėjus – ir pavadino juos „MiG-31K“. Toks orlaivis gali gabenti (ir paleisti) vieną raketą, ir smogti į taikinius iki 2000 km atstumu.

„Kh-47M2 Kinžal“ (rus. „Х-47М2 Кинжал“, NATO kodinis pavadinimas „Killjoy“) – Rusijos hipergarsinė aerobalistinė oro-balistinė raketa „oras-oras“, galinti nešti branduolinį užtaisą, savo dydžiu ir išvaizda ji panaši į balistinių raketų sistemą „Iskander“. Didžiausias deklaruojamas raketos skrydžio greitis yra 10 machų, rašo „Militarnyj“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.