Ukrainiečiai pasiekė įspūdingą rekordą: vienu taikliu drono smūgiu – 135 milijonų dolerių nuostolis rusams

Ukrainos Nacionalinės gvardijos 11-osios brigados Ukrainos kariai pasiekė absoliutų rusiškų ginklų naikinimo pirmo asmens matymo (angl. first person view, FPV) dronu rekordą. Jų meistriškumo dėka buvo sunaikinta raketinės sistemos „S-350 Vytiaz“ paleidimo įrenginys.

 Ukrainos Nacionalinės gvardijos 11-osios brigados Ukrainos kariai pasiekė absoliutų rusiškų ginklų naikinimo pirmo asmens matymo (angl. first person view, FPV) dronu rekordą. Jų meistriškumo dėka buvo sunaikinta raketinės sistemos „S-350 Vytiaz“ paleidimo įrenginys.<br> Stopkadras
 Ukrainos Nacionalinės gvardijos 11-osios brigados Ukrainos kariai pasiekė absoliutų rusiškų ginklų naikinimo pirmo asmens matymo (angl. first person view, FPV) dronu rekordą. Jų meistriškumo dėka buvo sunaikinta raketinės sistemos „S-350 Vytiaz“ paleidimo įrenginys.<br> Stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2023, 8:50 AM

Vaizdo įraše matyti pirmojo drono priartėjimas prie taikinio – dronas nors ir prarado signalą, bet pataikė į taikinį. Tai užfiksavo antras zonoje veikęs dronas.

Sprendžiant iš didelio masto ugnies, tai sunaikintoji raketų sistema buvo tikra – o ne maketas. Tai, kad taikinys buvo sunaikintas Chersono srities kairiojo kranto dalies teritorijoje, rodo, kad dronas įveikė pakankamai didelį atstumą, kad galėtų surengti tokią ataką – tokios raketų sistemos nėra dislokuojamos tiesiog už fronto linijos.

Tokio „S-350“ sistemos paleidimo įrenginio kaina siekia 135 mln. JAV dolerių. Tai – brangiausias taikinys, sunaikintas Ukrainos savanorių įsigytais FPV dronais, teigia ukrainos savanoris Serhijus Sternenko. Ankstesnis rekordas buvo susijęs su rusiškos priešraketinės gynybos sistemos „Tor“ sunaikinimu, kurio kaina vertinama 24 mln. dolerių.

„Defense Express“ pažymi, kad Rusijos Federacijai skirta raketų sistema „S-350“ yra itin nauja ir nėra plačiai naudojama. Apie pirmąjį šios sistemos komplekto perdavimą paskelbta 2019 m., o 2020 m. šios sistemos gamintoja „Almaz-Antey“ gavo užsakymą trims „S-350 Vytiaz“, kurio galutinis terminas buvo 2023 m. Šiuo metu nežinoma, ar ši sutartis įvykdyta.

Ši raketų sistema gana retai patenka į Rusijos vadinamųjų karinių tinklaraštininkų akiratį. Pavyzdžiui, 2022 m. rugpjūtį „S-350“ buvo pastebėta Taganrogo oro uoste.

„S-350 Vytiaz“ yra vidutinio nuotolio oro gynybos sistema, kurios veikimo nuotolis siekia iki 60 km. Ji aprūpinta raketomis „žemė-oras“ „9M96“, kurios taip pat yra integruotos į oro gynybos sistemą „S-400“. Komplekso ypatybė – jo skaitmenizavimas, kuris, remiantis pačių rusų reklaminiais duomenimis, leidžia vienu metu šaudyti į 8 taikinius. Rusijos Federacija taip pat giriasi, kad „S-350“ gali veikti automatiniu režimu, nedalyvaujant operatoriui.

Galima daryti prielaidą, kad šios sistemos sunaikinimo pasekmė gali būti tokia, kad Rusijos karinė vadovybė bus priversta laikyti šias sistemas atokiau nuo fronto linijos. Tai, savo ruožtu, prisidės prie Ukrainos aviacijos veiksmų mūšio lauke suintensyvėjimo, rašo „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.