Įspūdingas mūšis: vienu dronų smūgiu priplojo 21 rusų karo mašiną

Rytų Ukrainoje, į šiaurę nuo Donecko, Avdijivkos griuvėsiuose ir aplink juos vykdydamos mobiliosios gynybos užduotis, ukrainiečių brigados su kiekvienu į priekį pažengusiu metru gina lauk Rusijos lauko kariuomenę, rašo „Forbes“.

 Šis žygis rusams kainavo devynis tankus, keliolika kovos mašinų, 23 žuvusius ir 46 sužeistuosius.
 Šis žygis rusams kainavo devynis tankus, keliolika kovos mašinų, 23 žuvusius ir 46 sužeistuosius.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2024, 1:23 PM, atnaujinta Feb 7, 2024, 4:59 PM

Portalo teigimu, Rusijos nuostoliai yra stulbinantys – per pirmąsias 700 Rusijos plataus masto karo su Ukraina dienų rusai kasdien vidutiniškai prarasdavo po 19 tankų, kovos mašinų ir kitos sunkiosios ginkluotės. Praėjusį sekmadienį analitikas Andrew Perpetua suskaičiavo 54 tokio tipo nuostolius per vieną dieną.

Ir rytų Ukrainoje šie skaičiai nėra tik skaičiai. Kiekvienas sudaužytas rusų tankas ar kovos mašina – tai juos įveikusių Ukrainos karių treniruočių, planavimo ir rizikos rezultatas.

Vienas ukrainiečių dronų operatorius, socialinėje žiniasklaidoje pasivadinęs „Kriegsforscher“, išsamiai aprašė gruodžio mėnesio susirėmimą, kuris baigėsi tuo, kad Rusijos kariai, galbūt iš 35-osios atskirosios gvardijos motorizuotosios šaulių brigados ar gretimo dalinio, iš Vodianės, esančios už penkių kilometrų į pietvakarius, pasistūmėjo ne daugiau kaip 400 metrų Avdijivkos pakraščio link.

Pasak Krigsforšerio, šis žygis rusams kainavo devynis tankus, keliolika kovos mašinų, 23 žuvusius ir 46 sužeistuosius.

Vienas momentas, kai tarpusavyje susidūrė du rusų tankai (apie ai lrytas.lt jau rašė anksčiau), tapo viso pražūtingo puolimo apibendrinimu. „Skambinkite 911, turime tankų avariją“, – šmaikštavo Krigsforšeris.

Rusų šturmo grupė buvo mišri, sudaryta iš naujos, senos ir ypač senos technikos: „T-62M“ tankai, pagaminti 1960-aisiais, atnaujinti devintajame dešimtmetyje ir dar kartą atnaujinti 2022 m., dujiniai turbininiai devintojo dešimtmečio „T-80BV“, naujai pagaminti „T-72B3M“, 60 metų senumo „BMP-1“, 40 metų senumo „BMP-2“ ir septintojo ar aštuntojo dešimtmečių šarvuoti vilkikai „MT-LB „. Taip pat dalyvavo labai reta inžinerinė transporto priemonė „BAT-2“.

Technikos amžius neturėjo jokios reikšmės – nes ukrainiečiai smogė šturmo grupei įprastu būdu: apšaudė ją sprogstamaisiais FPV bepiločiais lėktuvais ir artilerija, nukaudami įgulas ir priversdami išgyvenusius palikti savo mašinas – ir tada bepilotes transporto priemones pribaigė papildomais bepiločiais.

Rusų radijo ryšio slopintuvai, jei jie tokių turėjo, dronams sutrukdyti nesugebėjo.

„Labai svarbu sunaikinti tokius šarvuočius, – paaiškino Krigsforšeris. Priešingu atveju inžinieriai gali grįžti į mūšio lauką ir parsitempti apgadintas transporto priemones, kad jas suremontuotų – kaip atsitiko su vienu iš „T-62“, kurį ukrainiečiai tą gruodžio dieną numušė.

Vienas „MT-LB“ sprogo „kaip petarda“ – matyt, pataikius artilerijos sviediniui – ir liko tik krateris.

„O po to nutiko juokinga istorija, – rašo Krigsforšeris. – Važiavo rusų „BMP-2“ ir vairuotojas kažkodėl nepastebėjo kraterio – ir jūs matote, kas atsitiko“

BMP įkrito į kraterį. „Jie bandė evakuoti BMP, bet toli nuvažiuoti nepavyko“, – pasakoja dronų operatorius.

Galiausiai visa rusų mechanizuotoji kuopa beveik buvo sunaikinta. Ypač šokiruoja tai, kad kuopos sunaikinimas šiaip jau kažkuo ypatingu realiai nepasižymėjo. A. Perpetua sekmadienį suskaičiavo nuolaužas – ir paaiškėjo, kad susidaro visas batalionas. Tai trys kuopos, kurių rusai neteko vos per vieną dieną, rašo „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.