Praneša: Rusija Ukrainai atakuoti panaudojo savo naujausios kartos naikintuvą

Pranešama, kad Rusijos karinės oro pajėgos neseniai vykdytose kovinėse operacijose panaudojo naujausius naikintuvus „Su-57“, nukreiptus į Ukrainos karines pozicijas Ukrainos rytuose, rašo „Defence Blog“.

Pranešama, kad Rusijos karinės oro pajėgos neseniai vykdytose kovinėse operacijose panaudojo naujausius naikintuvus „Su-57“.<br>Wikimedia commons.
Pranešama, kad Rusijos karinės oro pajėgos neseniai vykdytose kovinėse operacijose panaudojo naujausius naikintuvus „Su-57“.<br>Wikimedia commons.
Pirmoji informacija apie rusų naudojamas „Kh-69“ raketas pasirodė po masinio smūgio 2024 m. vasario 7 d.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Pirmoji informacija apie rusų naudojamas „Kh-69“ raketas pasirodė po masinio smūgio 2024 m. vasario 7 d.<br>Atvirųjų šaltinių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 28, 2024, 2:38 PM, atnaujinta Feb 28, 2024, 2:40 PM

Vasario 18 d., lydimas dviejų naikintuvų „Su-35“, „Su-57“ bandė suduoti raketinį smūgį į Ukrainos taikinius. Šaltiniai teigia, kad orlaivis naudojo pažangią sparnuotąją raketą „Kh-69“, specialiai pritaikytą „Su-57“ įrangai. „Defense Express“ nurodo, kad pirmoji informacija apie rusų naudojamas „Kh-69“ raketas pasirodė po masinio smūgio 2024 m. vasario 7 d.

Skrisdamas iš okupuotos Luhansko srities teritorijos, „Su-57“ įskrido į Ukrainos oro erdvę su palyda ir paleido raketą. Dėl techninio gedimo raketa nepasiekė taikinio ir nukrito laukuose.

Nors šį kartą raketa „Kh-69“ nepasiekė numatyto taikinio, ankstesniuose pranešimuose nurodoma, kad ji dalyvavo vasario 7 ir 8 d. oro antskrydžiuose prieš Ukrainą.

„The Drive“ pažymi, kad šią sparnuotąją raketą galima laikyti „perpakuota“ „Kh-59MK2“, tačiau su tam tikrais struktūriniais skirtumais: dabar raketa turi skardinį, trapecijos formos korpusą, pritaikytą taip, kad tilptų į „Su-57“ ginklų skyrių. Korpuso viršuje yra pora iššokančių sparnų, o gale – keturi „pelekai“, kurie taip pat išsiskleidžia skrydžio metu.

Bendrovės „Sukhoi“ sukurtas naikintuvas „Su-57 Felon“ yra Rusijos penktosios kartos naikintuvas, skirtas universaliems koviniams pajėgumams prieš sausumos, oro ir jūrų taikinius. Jo pirmasis skrydis įvyko 2010 m. sausį, o vėliau 2018 m. buvo atlikti koviniai bandymai Sirijoje.

„Su-57“ sukurtas su pažangiomis „nematomumo“ savybėmis, todėl jį sunkiau aptinka radarai. Jo radaro bangas sugerianti danga ir aerodinaminė forma gerokai sumažina efektyvusis sklaidos plotą, todėl koviniuose scenarijuose naikintuvas įgyja didelį pranašumą.

„Su-57“ pasižymi slaptumo, viršgarsinio greičio, manevringumo ir moderniausios avionikos deriniu, todėl jis gali tapti grėsminga priemone ateities konfliktuose.

Be to, teigiama, kad rusai naujausią „Su-57“ panaudojo per raketų ataką prieš Ukrainą kariniam propagandiniam filmui kurti. Manoma, kad prieš artėjančius Rusijos prezidento rinkimus šis filmas bus pristatytas kaip „sėkmingos“ Rusijos gynybos pramonės plėtros įrodymas, rašo „Defence Blog“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.