Mokslininkai sukūrė netirpstančius ledus

Geros žinios ledų mėgėjams: mokslininkai sugalvojo būdą, kaip pagaminti ledus, kurie net sušilę išlaiko formą. Tam jie panaudojo specialų proteiną, kuris patikimai sulipdo leduose esančius riebalus, vandenį ir orą.

Prekyboje ledai su proteinu BslA galėtų pasirodyti per trejus-penkerius metus.<br>123rf nuotr.
Prekyboje ledai su proteinu BslA galėtų pasirodyti per trejus-penkerius metus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 31, 2015, 3:51 PM, atnaujinta Oct 18, 2017, 3:27 AM

Proteinas BslA natūraliai susidaro japonų patiekale natto (jį gaminant sojos yra išverdamos ir maišomos su specialiu raugu, o tada fermentuojamos – pupelės pagamina daug gleivių, atsiranda specifinis kvapas ir konsistencija).

Edinburgo ir Dandi universitetų (Škotija) mokslininkai nustatė, kad ledų gamyboje panaudojus minėtą proteiną jie ilgiau išlieka šalti ir sugeba išlaikyti formą net atšilę. Be to, šis proteinas apsaugo ledus nuo kristalizacijos juos ilgai laikant užšaldytus.

Mokslininkai tęsia tyrimus, o prekyboje ledai su proteinu BslA galėtų pasirodyti per trejus-penkerius metus.

Anksčiau buvo nustatyta, kad šis proteinas gali apsaugoti maisto produktus nuo drėgmės.

Parengta pagal Dailymail.co.uk inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.