Įrodyta moksliškai: vyrai yra linkę meluoti apie savo varpos dydį Bet daug ką lemia pinigai

Su varpą susiję tyrimai dažnai gali būti klaidingi, jei jiems naudojami pačių vyrų pateikti duomenys. Mokslininkų teigimu, vyrai šiuo klausimu yra linkę meluoti ir sakyti, kad jų varpa didesnė, nei yra iš tikrųjų. Naujajame tyrime buvo nagrinėjama, kiek vyrų meluoja apie savo penio dydį tyrėjams, ir ar jie pateiktų tikslesnius duomenis, jei už dalyvavimą tyrime jiems būtų daugiau mokama.

Vyrai yra linkę sakyti, kad jų varpa didesnė, nei yra iš tikrųjų.<br>123rf nuotr.
Vyrai yra linkę sakyti, kad jų varpa didesnė, nei yra iš tikrųjų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-08 09:28

Atlikdama tyrimą Agderio universiteto (Norvegija) ir Švedijos žemės ūkio mokslų universitetų komanda paprašė vyrų nurodyti savo penio dydį, ūgį ir sportiškumo lygį, palyginus su kitais žmonėmis. Dalyviai buvo suskirstyti į dvi grupes, kurias skyrė tik tai, kiek jiems buvo sumokėta už dalyvavimą eksperimente – viena grupė gavo apie 5 eurus, kita – apie 20.

„Pačiu ekstremaliausiu atveju nurodytas varpos erekciojos metu dydis (9000 cm) buvo 50 kartų didesnis už suaugusio dramblio (kurio varpa yra didžiausia iš visų sausumos gyvūnų) varpos dydį“, – tyrime pažymi komanda.

Atmetus šią ir panašias reikšmes – greičiausiai rodančias nenorėjimą dalyvauti tyrime – komanda nustatė, kad visos grupės vyrų savarankiškai nurodyti rodikliai, išskyrus jų svorį, buvo didesni už populiacijos vidurkį.

„Didžiausias nuokrypis nuo Danijos vidurkio, – paaiškino komanda, – buvo nustatytas erekcijos būsenos varpos dydžio atveju, kai dalyvių pačių nurodytas dydis (18,02 cm) buvo 21,1 proc. didesnis už Danijoje nustatytą 14,88 cm vidurkį“.

Abi grupės savo penio dydį įvertino kaip „smarkiai“ didesnį už standartinį, tačiau tyrėjų komanda nustatė, kad geriau apmokamos grupės dalyviai mažiau „išpūtė“ savo matavimus – o tai leidžia manyti, kad geriau sumokėjus dalyviams galima padidinti savarankiškai atliktų penio tyrimų patikimumą.

„Mažesnį piniginį atlygį gavusi grupė savarankiškai nurodė didesnį erekcijos būsenoje esančios varpos dydį nei grupė, gavusi didesnį piniginį atlygį, – nurodė komanda. – Tokie patys rezultatai buvo nustatyti ir kalbant apie varpos dydį ne erekcijos metu“.

Tačiau nors neteisingai nurodomas varpos dydis sumažėjo dalyviams sumokėjus daugiau, šios grupės deklaruojamas varpos dydis vis tiek buvo gerokai didesnis už vidurkį.

„Šie rezultatai rodo, kad rodiklių – svarbių vyrų savivertei ir tapatybei – nereikėtų vertinti naudojant savarankiškai pateiktus duomenis“, – daro išvadą komanda. – Mūsų rezultatai rodo, kad tokius duomenis patikimai galima rinkti tik laboratorijoje“.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Frontiers in Psychology“.

Parengta pagal „IFLScience“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.