Vienu žingsniu priartėjo prie kūdikių kūrimo iš kamieninių ląstelių

Mokslininkai pirmą kartą sukūrė embrionus iš kamieninių ląstelių – vietoj spermos ir kiaušialąstės. Tyrimui buvo naudojamos beždžionių kamieninės ląstelės, ir kai mokslininkai šiuos „sintetinius embrionus“ įdėjo į suaugusių beždžionių gimdas, kai kuriais atvejais pasireiškė pirmieji nėštumo požymiai. Tai toliausia, kiek mokslininkams laboratorijoje yra pavykę nukeliauti šia linkme, ir šis darbas leidžia manyti, kad vieną dieną tokiu būdu bus galima sukurti ir žmogaus embrionus.

 Tai toliausia, kiek mokslininkams laboratorijoje yra pavykę nukeliauti šia linkme, ir šis darbas leidžia manyti, kad vieną dieną tokiu būdu bus galima sukurti ir žmogaus embrionus (asociatyvinė iliustr.).<br> 123rf iliustr.
 Tai toliausia, kiek mokslininkams laboratorijoje yra pavykę nukeliauti šia linkme, ir šis darbas leidžia manyti, kad vieną dieną tokiu būdu bus galima sukurti ir žmogaus embrionus (asociatyvinė iliustr.).<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2023, 9:12 AM

„Tai yra nuostabu, – sako tyrime nedalyvavusi Leideno universiteto (Nyderlandai) raidos biologė Susana Chuva de Sousa Lopes. – Pirmą kartą matau, kad [sintetinių embrionų] kūrime būtų nueita taip toli ir taip kokybiškai“. Be to, tai pirmas kartas, kai beždžionėms buvo implantuotos tokios į embrionus panašios struktūros.

Tyrimą atlikusi Kinijos mokslų akademijos Šanchajuje mokslininkų grupė – Zhen Liu ir jo kolegos – pradėjo nuo embrioninių kamieninių ląstelių, pirmiausia paimtų iš beždžionių makakų embrionų. Šios ląstelės buvo auginamos laboratorijose daug kartų ir esant tinkamoms sąlygoms, gali virsti beveik bet kokio tipo kūno ląstelėmis – įskaitant tas, kurios sudaro organus, kraują ir nervų sistemą.

Komanda taikė laboratorines sąlygas, kurias pakeitė ir patobulino, kad paskatintų embrionines kamienines ląsteles vystytis toliau. Per kelias dienas ląstelės pradėjo vystytis labai panašiai kaip embrionai. Gautos ląstelių sankaupos vadinamos blastoidais – nes atrodo kaip ankstyvieji embrionai, vadinami blastocistomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.