Šiurpi valdovo užmačia – žudyti

Komodas buvo Romos imperatorius, valdęs imperiją 180–192 metais po Kristaus. Komodas turėjo didžiulę aistrą gladiatorių kovoms, todėl mėgo gladiatorių kovose dalyvauti ir pats. Romėnams toks imperatoriaus elgesys kėlė šleikštulį ir atrodė negarbingas, mat šiose kovose kovodavo tik vergai – žemiausias socialinis sluoksnis Romos imperijoje. Tačiau Komodui toks požiūris nerūpėjo.

Komodas arenoje žudydavo ne tik gyvūnus, bet ir žmones.<br>ViDA Press nuotr.
Komodas arenoje žudydavo ne tik gyvūnus, bet ir žmones.<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-04-07 18:08, atnaujinta 2017-05-30 03:24

Komodas visuomet laimėdavo kovas, kadangi jo oponentai dažnai pasiduodavo imperatoriui, todėl kovos ne visuomet baigdavosi mirtimi. Už kiekvieną savo pasirodymą gladiatorių kautynėse Komodas prašydavo iš Romos miesto vieno milijono sestersų (Senovės Romoje naudotos monetos).

Dažniausiai į areną būdavo įleidžiami galūnių netekę ar mūšiuose sužaloti kariai, kuriuos Komodas pribaigdavo savo kardu. Dažniausiai jo priešininkai būdavo bejėgiai, nes jiems būdavo duodami mediniai ginklai, o imperatorius kaudavosi naudodamas kardą. Komodas nepasižymėjo sugebėjimais, kuriuos turėjo įprasti gladiatoriai, o žiūrovai neretai šaipydavosi iš jo sugebėjimų arenoje. Ant vienos Komodo skulptūros yra užrašyta, jog per savo gladiatoriaus karjerą jis užmušė 12 tūkst. vyrų.

Žiūrovų siaubui, Komodas arenoje taip pat mėgdavo kovoti su egzotiškais gyvūnais. Teigiama, kad kartą Komodas per vieną dieną nužudė apie 100 liūtų. Kitąkart jis stručiui nukirto galvą, užmovė kraujuojančią galvą ant kardo ir nuėjo prie tribūnos, kurioje sėdėjo senatoriai, gestikuliuodamas kardu ir tarsi vaizduodamas, jog jie bus sekantys. Tiesa, senatoriams tai labiau atrodė ne baisu, o kvaila ir jie dažniausiai kramtydavo lauro lapus, kad paslėptų savo pašaipias šypsenas. Kartą Komodas pats vienas užmušė tris dramblius bei žirafą.

Komodas figūruoja 1964 metų filme „Romos imperijos žlugimas“ bei „Gladiatoriuje“ (2000 m.).

Parengta pagal Roman-empire.net inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.