10 sekundžių taisyklė: mitas ar tiesa?

Milijonai žmonių visame pasaulyje paklūsta 10 sekundžių taisyklei, taip nuspręsdami, ar ant žemės nukritusį maistą valgyti, ar ne.

Žmonės, valgantys ant grindų nukritusį maistą, rimtai rizikuoja savo sveikata.<br>123rf nuotr.
Žmonės, valgantys ant grindų nukritusį maistą, rimtai rizikuoja savo sveikata.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 17, 2016, 12:59 PM, atnaujinta May 28, 2017, 3:15 PM

Tačiau mokslininkai nustatė, kad ši taisyklė tėra mitas, o trečdalis žmonijos, laikydamiesi šios taisyklės, rimtai rizikuoja savo sveikata.

Mokslininkai nuogąstauja dėl žmonių namuose aptinkamų e.coli ir salmonelių bakterijų. Jos prisitvirtina prie maisto akimirksniu. Tai reiškia, kad ant žemės nukritusį maistą reikėtų išmesti, nepaisant to, kiek laiko jis gulėjo nukritęs.

Atliktas tyrimas parodė, kad 37 procentai žmonių pripažino pakeliantys ir suvalgantys maistą, kuris buvo nukritęs ant virtuvės grindų, o 38 procentai suvalgo maistą, kuris buvo nukritęs ant svetainės grindų. Taip pat paaiškėjo, kad 59 procentai žmonių valo namus tik tuomet, kai vizualiai matomos purvo žymės.

Tačiau pavojingiausios bakterijos mūsų namuose yra tos, kurių mes nematome ir neužuodžiame. Viena tokia bakterija per septynias valandas gali pasidauginti iki kelių milijonų.

Specialistai sako, kad smulkūs, bet dažni namų valymai yra žymiai geriau negu vienas didelis apsikuopimas.

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, kad dažniausiai į mūsų namus E.coli bei salmonelių bakterijas atneša namuose auginami šunys. Nepaisant to, atlikta apklausa parodė, kad 40 procentų apklaustųjų leidžia savo šunims lipti į lovą, tačiau tik kas dešimtas apklaustasis prausia savo šunį po kiekvieno pasivaikščiojimo.

Parengta pagal Dailymail.co.uk inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.