Neįprastas tyrimas: jauni vyrai maitinosi užnuodytu maistu

1902 metų rudenį 12 jaunų vyrų reguliariai rinkdavosi vakarienei JAV vyriausybės pastate, Vašingtone. Vyrai valgydavo tai, kas jiems būdavo patiekiama, žinodami, jog patiekiamas maistas yra užnuodytas. Tiksliau, jame buvo gausu konservantų, kurie ilgainiui žmogaus organizmui padaro gana didelę žalą. Šie 12 jaunų vyrų buvo pavadinti „Nuodų būriu“.

Vienintelis savanorių gaunamas atlygis buvo tris kartus per dieną gaunamas lengvai užnuodytas maistas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vienintelis savanorių gaunamas atlygis buvo tris kartus per dieną gaunamas lengvai užnuodytas maistas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-04-20 11:44, atnaujinta 2017-05-28 07:47

Šios idėjos autorius yra Harvey Washingtonas Wiley. Tačiau neskubėkite jo smerkti, nes dauguma mūsų turėtų būti dėkingi už tai, ką jis padarė dėl žmonijos.

Tai buvo didelio tyrimo dalis, kurio tikslas – išsiaiškinti, kaip ilguoju laikotarpiu žmogaus organizmas reaguoja į maiste esančius konservantus. Reikėtų pažymėti, kad tuomet dar nebuvo jokių taisyklių, kurios reguliuotų maisto gamybą.

„Nuodų būrio“ narių užduotis nebuvo tokia jau paprasta: prieš valgydami jie visuomet turėdavo pasisverti, pasimatuoti temperatūrą ir pulsą. Kas savaitę jie turėdavo tikrintis sveikatą, be to, buvo nuolat imami jų šlapimo, prakaito ir plaukų mėginiai. Kartą vienas narys be leidimo apsikirpo. Jam buvo liepta grįžti į kirpyklą ir surinkti visus nukirptus plaukus.

Be to, jiems nebuvo mokami pinigai. Vienintelis jų atlygis buvo tris kartus per dieną gaunamas lengvai užnuodytas maistas.

Nors buvo pademonstruota, kokią žalą kai kurie konservantai daro žmogaus organizmui, eksperimento iniciatorius turėjo pakankamai ilgai ir atkakliai įrodinėti JAV valdžiai, kad ši uždraustų nuodingus konservantus. Nepaisant didžiulių maistą gaminančių kompanijų pastangų užkirsti tam kelią, H.W.Wiley tikslą pasiekė ir tam tikri konservantai buvo uždrausti.

Ir nors šiais laikais jau turime pakankamai griežtas taisykles, kokie konservantai yra leidžiami maisto gamyboje, o kokie – ne, dabar gaminamame maiste naudojama net 5000 skirtingų konservantų ir įvairiausių priedų, kurių didelė dalis nebuvo išbandyti nei su gyvūnais, nei su žmonėmis.

Parengta pagal Transistor.prx.org inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.