Kodėl indai skutasi galvas?

Kasmet milijonai indų keliauja į Indijos pietuose esančias šventyklas, tikėdamiesi gauti atsakymą į savo maldas. Tačiau kiekvienas stebuklas reikalauja aukos, todėl piligrimai aukoja savo plaukus.

Žmogaus plaukai Indijoje yra labai vertinami.<br>ViDA Press nuotr.
Žmogaus plaukai Indijoje yra labai vertinami.<br>ViDA Press nuotr.
Plaukų skutimas yra siejamas su senovės mitu apie dievą Višnu.<br>ViDA Press nuotr.
Plaukų skutimas yra siejamas su senovės mitu apie dievą Višnu.<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 11, 2016, 5:43 PM, atnaujinta May 25, 2017, 10:38 PM

Gopala Amma desperatiškai siekia, kad jos šeimai vėl imtų šypsotis laimė. Jos šeima gali prarasti vieną kambarį, kuriame jie gyvena. G.Amma dirba valytoja ir jos šeimai sunkiai sekasi sudurti galą su galu. Jos vyras prarado darbą ir ėmė daug gerti, o vyriausiam sūnui sunkiai sekasi mokslai. Visa tai privertė G.Ammą prašyti dievų pagalbos.

Ji nusprendė keliauti į Tirutanio šventyklą ir nusiskusti plaukus. Jos manymu, dėl tokio poelgio dievai palaimins ją ir jos šeimą. Tai nebus tik sruogos nukirpimas – ji visiškai nuskus savo 81 centimetro ilgio plaukus. Aukodama tokius gražius plaukus dievams, atsikratydama savo savimeilės, ji tikisi iš dievų gauti palaiminimą ir sėkmę.

Žmogaus plaukai Indijoje yra labai vertinami. Dauguma moterų renka šukose įstrigusius plaukus ir parduoda juos plaukų kolekcionieriams, kurie atvažiuoja surinkti plaukų kartą per mėnesį. Kolekcionieriai perka plaukus už kelias rupijas arba keičia juos į puodus. Tuomet kolekcionieriai juos parduoda fabrikams.

Tačiau tokie plaukai būna susivėlę. Dėl to nuskusti plaukai yra vertinami žymiai labiau, kadangi atrodo natūraliau ir iš jų galima pagaminti puikų peruką.

Indijoje metinė plaukų rinkos vertė siekia apie 220 milijonų eurų. Vienas kilogramas nuskustų plaukų yra vertas 114 eurų. Taigi ilgi G.Ammos, kurie sveria 160 gramų, verti 17,5 eurų.

Tačiau G.Ammai tai nerūpi. Plaukų skutimas yra siejamas su senovės mitu apie dievą Višnu, kuriam per galvą buvo trenkta kirviu ir jis prarado plaukus. Tuomet angelas pasiūlė kuokštą savo plaukų. Višnus liko labai dėkingas ir ėmė pildyti norus visiems, kurie jam davė plaukų.

Pietinėse Indijos valstijose esančios šventyklos nuskuta ir surenka daugiausiai žmonių plaukų – kelias tonas kiekvieną mėnesį. Ilguose šventyklų koridoriuose laukia šimtai baltai apsirengusių kirpėjų, kurie vos spėja kirpti piligrimus.

Žmonės čia atkeliauja dėl įvairių priežasčių: viena šeima švenčia savo tėvų 29 metų laimingos santuokos sukaktuves, kitus čia atginė ligos, užklupusios jų šeimos narius, dar kitus – nesėkmės gyvenime.

36-erių G.Ammai tai yra paskutinė viltis. Ji nenori prarasti namų, jos vyras stipriai geria, todėl ji mano, kad tai yra vienintelis būdas prisišaukti laimę į savo šeimą. Ji mano, kad jeigu tai padarys, dievai ją palaimins.

Kirpėjas lėtai skuta jos plaukus, tačiau ji šypsosi. Nukirpti G.Ammos plaukai įdedami į statinę. Plaukus statinėse kiekvieną mėnesį surenka plaukų kolekcionieriai, su kuriais šventyklos yra sudariusios sutartis, o kartais plaukai parduodami aukcionuose daugiausiai pinigų už juos pasiūliusiam pirkėjui.

Tirupačio šventykla – didžiausia plaukų rinkėja šalyje ir lankomiausia piligrimų vieta, kurią kasdien aplanko vidutiniškai 100 000 žmonių, kasmet iš parduotų plaukų uždirba 2,64 milijono eurų. Šie pinigai naudojami labdaringai veiklai, mokykloms bei šventyklos išlaikymui. Taip pat reikia sumokėti kirpėjams – po 18 euro centų už vieną apkirptą žmogų.

Pats kirpimo procesas trunka labai trumpai, o po jo piligrimai užeina į pačią šventyklą, kad parodytų savo ką tik apkirptas galvas dievams, kad šie juos palaimintų už jų auką.

G.Amma pažvelgia į veidrodį ir ima juoktis iš savo išvaizdos. Palietusi savo galvą ji pareiškia, kad jai patinka šis jausmas. Kuomet kirpėjas ėmė skusti jos galvą, ji pajautė, kad nuo jos jis nuima visas problemas. Moteris tiki, kad nuo šiol viskas eis teigiama linkme.

Ji sako, kad nežino, kur nukeliaus jos plaukai. Pasakius, kad prekeiviai juos parduos ir vėliau iš jų bus pagaminti perukai įvairių pasaulio šalių žmonėms, ji ima juoktis. Ji teigia, kad jeigu jos plaukai kažką pavers gražesniais, ji bus laiminga.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.