Saulės energiją kaupiantys keliai – netolima ateitis

Prieš keletą metų Donaldas Mulleris-Judexas važiavo Bavarijos (Vokietija) kaimelių keliais, kuomet jam į galvą šovė idėja. Kodėl visi saulės energiją kaupiantys kolektoriai montuojami ant automobilių stogų, o ne kaip kelių danga?

„Solmove“ – tik vienas iš pradedančiųjų verslų, kurie orientuojasi į saulės energiją kaupiančius kelius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Solmove“ – tik vienas iš pradedančiųjų verslų, kurie orientuojasi į saulės energiją kaupiančius kelius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2016, 9:26 AM, atnaujinta Mar 18, 2024, 9:39 AM

2012-aisiais vyras įkūrė kompaniją „Solmove“, kuri sukūrė lankstomą stiklinį kilimą, pripildytą saulės energiją kaupiančių ląstelių. Jis yra tinkamas pėsčiųjų bei dviračių takams, plokštiems namų stogams ir jau netrukus visa tai virs realybe.

Tai – tik vienas iš pradedančiųjų verslų, kurie orientuojasi į saulės energiją kaupiančius kelius. Štai amerikiečiai Scottas ir Julie Brusaw sukūrė koncepcinę saulės energiją kaupiančią automobilių stovėjimo aikštelę. Tuo metu kompanija Prancūzijoje planuoja nutiesti beveik 1000 kilometrų ilgio kelią, kuris kaups saulės energiją.

Saulės kolektorių kainos sparčiai krenta, o jų efektyvumas didėja, todėl kai kurie specialistai mano, kad saulės energiją kaupiančių kelių mums nereikia. Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad padengus visų JAV pastatų stogus saulės kolektoriais būtų patenkinta 39 procentai JAV elektros energijos poreikio.

Tačiau D.Mulleris-Judexas mano, kad saulės energiją kaupiantys keliai turi pranašumų prieš saulės kolektoriais padengtus stogus. Vokietijos plotas yra žymiai mažesnis, todėl jai reikia pakartotinai išnaudoti jau naudojamus plotus. Vienas tyrimas parodė, kad padengus du trečdalius visų Vokietijos pastatų stogų saulės kolektoriais, būtų patenkinta tik 10 procentų šalies energijos poreikio.

Be to, jeigu Vokietija įgyvendins savo planus ir uždarys jėgaines bei pereis prie elektra varomo transporto, jai reikės išgauti žymiai daugiau elektros energijos iš atsinaujinančių šaltinių.

„Solmove“ gaminys turi šiurkštų stiklinį paviršių, kuris atspindi šviesą, atkeliaujančią iš įvairių kampų, kad ją sugertų po stiklu esančios saulės kolektorių ląstelės. Jų efektyvumas siekia 10–15 procentų, taigi neprilygsta ant stogų montuojamiems saulės kolektoriams, tačiau ir nusileidžia nestipriai.

Tokiu būdu sukaupta energija gali būti panaudojama gatvėms apšviesti bei energijos tiekimui šviesoforams.

Parengta pagal Fastcoexist.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.