Moterys gražiausios – kartą per mėnesį

Moterys, kurios įėjusios į patalpą ją tiesiog nušviečia, greičiausiai, turi nedidelę paslaptį. Toji paslaptis – menstruacinis ciklas: tiek vyrai, tiek moterys mano, kad moteris atrodo patraukliausiai per savo vaisingumo piką.

Vyrai ir moterys patrauklumą vertina remdamiesi skirtingais kriterijais.<br>123rf nuotr.
Vyrai ir moterys patrauklumą vertina remdamiesi skirtingais kriterijais.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 21, 2016, 11:48 AM, atnaujinta May 24, 2017, 8:42 PM

Craigas Robertsas iš Niukaslo universiteto (Didžioji Britanija) su kolegomis tyrė, kaip moterų patrauklumas keičiasi menstruacinio ciklo metu. Kai kurie gyvūnai savo vaisingumo periodą parodo žymiai akivaizdžiau nei žmonės – pavyzdžiui, šimpanzių patelių genitalijos padidėja ir tampa rožinės spalvos.

C.Robertsas ir jo komanda atrinko 50 moterų, kurių amžius siekė nuo 19 iki 33 metų. Kiekvieną moterį jie nufotografavo du kartus: pirmoji nuotrauka buvo užfiksuojama praėjus maždaug 8–14 dienų po paskutinių mėnesinių, kuomet moterys buvo vaisingiausios; antroji nuotrauka – po dviejų savaičių.

Tuomet buvo apklausti 125 vyrai ir antra tiek moterų – jų buvo paprašyta pasakyti, kurioje nuotraukoje moterys atrodo patraukliau. 51 procentas vyrų ir 59 procentai moterų pasirinko nuotrauką, kurioje moteris yra pasiekusi vaisingumo piką. Anot C.Robertso, statistiškai tai yra aukštas procentas.

Tiesa, kol kas C.Robertsas neišsiaiškino, kodėl būtent žmonės dažniau rinkosi tas nuotraukas. Kai kurios moterys nuotraukose turėjo skirtingas šukuosenas, dėl to vėliau nuspręsta uždengti moterų plaukus ir ausis, o apklausą pakartoti. Tačiau paaiškėjo, kad tai rezultatams daug įtakos neturėjo – jie beveik nesiskyrė.

Rezultatai parodė, kad vyrai ir moterys patrauklumą vertina remdamiesi skirtingais kriterijais. Tyrėjai mano, kad moterys greičiau atpažįsta, kuomet moteris yra vaisinga.

Kiti mokslininkai aiškinosi, kaip moterys vaisingumo periodu vertina vyrų išvaizdą. Ovuliacijos metu moterys dažniausiai renkasi raumeningesnius vyrus, o kitais atvejais jos renkasi vyrus su švelnesniais bruožais, kurie labiau siejami su pasirūpinti moterimi galinčiu vyru.

Šaltinis: Nature.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.