Amerikiečiai manė pergudravę kinus, bet lazda atsisuko kitu galu

Nespjauk į šulinį, nes pats iš jo gersi. Ši patarlė puikiai tinka šiam straipsniui. Dar prieš keletą dešimtmečių dauguma JAV kompanijų savo gamybą perkėlė į Kiniją, tačiau vėjai atpučia Kinijoje esančių gamyklų sukuriamą smogą atgal į JAV.

Kinijos didmiesčius dusina smogas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kinijos didmiesčius dusina smogas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-05-27 17:14, atnaujinta 2017-05-24 00:35

Prieš daugelį metų JAV pradėjo uždarinėti savo gamyklas ir jas perkelti į Kiniją. Tokiu būdu buvo tikimasi ne tik sumažinti gamybos kaštus, bet ir atsikratyti gamyklų išmetamų teršalų bei problemas perkelti į Kiniją. Dabar visa tai atsigręžia prieš pačias JAV.

Jintai Lin iš Pekino universiteto (Kinija) su savo kolegomis pasitelkė ekonominius bei išmetamų teršalų duomenis, kad padalintų kiniškas emisijas į kelias kategorijas. Jie išmatavo emisijas, sukuriamas Kinijoje gaminant prekes vietinei rinkai ir emisijas, sukuriamas Kinijoje gaminant prekes, skirtas JAV rinkai.

Mokslininkai susikoncentravo ties kietųjų dalelių emisijomis, kurios sukelia smogą ir yra kenksmingos žmonių sveikatai. Štai sulfatas sukelia kvėpavimo takų ligas ir yra ypač pavojingas vaikams, seniems žmonėms bei sergantiems astma. Sulfato kiekį ore kontroliuoja dauguma valstybių, taip pat ir JAV.

Mokslininkai apskaičiavo, kad 17–36 proc. Kinijoje 2006 metais kilusio smogo buvo pagaminta Kinijos gamyklų, kurios gamina produkciją, skirtą eksportui. Penktadalis šios produkcijos buvo skirta JAV.

Tuomet mokslininkai palygino emisijų duomenis su atmosferiniais modeliais, kurie prognozuoja, kaip vėjas paskleidžia kietąsias daleles aplinkoje. Paaiškėjo, kad vėjai Kinijos smogą per Ramųjį vandenyną nupučia iki pat JAV – nuo Sietlo iki Kalifornijos.

Taigi tyrimas atskleidė, kad kiekvieną 2006-ųjų dieną produkcija, pagaminta Kinijoje, tačiau skirta JAV rinkai, ketvirtadalį sulfato smogo „nunešė“ į vakarinę JAV dalį.

Puikiai visiems žinoma, kad didžioji dalis anglies dioksido, kurį išmeta Kinijos gamyklos, gali būti priskirta produkcijai, skirtai JAV. Tačiau iki šiol niekas nevertino smogo.

JAV ir kitų išsivysčiusių šalių gyventojai suvartoja daugiau išteklių negu pasaulinis vidurkis. Taigi jie yra labiau atsakingi už pasaulinį užterštumą. Tiesa, nors galima kaltinti JAV, kad ji perkelia gamybą į Kiniją, pastaroji iš to gauna ženklios ekonominės naudos. Taip pat reikėtų pažymėti, kad pastaraisiais metais Kinija didina gamybos tinklų efektyvumą – pagamina daugiau suvartojant mažiau energijos. Tai turėtų padėti bent šiek tiek sumažinti smogą, kuris dusina didžiuosius Kinijos miestus.

Šaltinis: Newscientist.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.