Visa tiesa apie tai, kaip saulė žaloja mūsų odą

Kas per daug, tas nesveika – ši taisyklė galioja ir deginantis. Pernelyg didelis ultravioletinių spindulių kiekis yra siejamas su pirmalaikiu senėjimu, raukšlėmis ir padidėjusia odos vėžio rizika. Naujosios Anglijos medicinos žurnalo prieš 4 metus išplatinta nuotrauka aiškiai demonstruoja, kokią žalą saulė gali padaryti žmogaus odai.

Šio vyro oda laipsniškai storėja pastaruosius 25 metus.<br>ViDA Press nuotr.
Šio vyro oda laipsniškai storėja pastaruosius 25 metus.<br>ViDA Press nuotr.
Šio vyro oda laipsniškai storėja pastaruosius 25 metus.<br>ViDA Press nuotr.
Šio vyro oda laipsniškai storėja pastaruosius 25 metus.<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 4, 2016, 6:36 AM, atnaujinta May 23, 2017, 2:09 AM

Neįvardijamas 69 metų sunkvežimio vairuotojas, kuris vairuoja sunkvežimius 28 metus, per visą šį laiką gavo pakankamai didelę ultravioletinių spindulių dozę. Šio vyro būsena vadinama vienpuse dermatohelioze, o jo oda laipsniškai storėja pastaruosius 25 metus.

Ultravioletiniai spinduliai prasiskverbia pro debesis ir langų stiklus, taip pat per visus odos sluoksnius ir sukelia senėjimą bei odos raukšlėjimąsi. Pasak medicinos žurnalo, ultravioletiniai spinduliai veikia odą storindami viršutinius jos sluoksnius, taip pat naikina elastingumą odai suteikiančias medžiagas. Sunkvežimio vairuotojo kairės veido pusės oda buvo stipriai pažeista dėl tūkstančių valandų, praleistų prie vairo.

Mokslininkai manė, kad tik ultravioletinių spindulių B radiacija (UVB), kuri sukelia nudegimus, sukelia odos vėžį, tačiau neseniai atliktas tyrimas parodė, kad ir ultravioletinių spindulių A radiacija (UVA) žaloja DNR giliausiuose odos sluoksniuose.

Gydytojai šiam vyrui rekomendavo saugotis nuo saulės, tepti odą vitamino A kremu bei dažnai tikrintis dėl vėžio.

Gydytojai rekomenduoja saugotis ultravioletinių spindulių dienos metu slepiantis pavėsyje, ypač vidurdienį, naudoti nuo saulės apsaugančius drabužius, dėvėti skrybėlę su plačiais kraštais, kuri dengtų veidą ir naudoti apsauginį kremą nuo saulės.

Šaltinis: Cbsnews.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.