Neįtikėtinos smegenys: kaip galima įsiminti 22,5 tūkst. skaičių?

Danielio Tammeto smegenys – ypatingos. Jis pasižymi ne tik ypatingais matematiniais sugebėjimais, bet ir puikiai perpranta kalbas.

Danieliui priklauso Europos rekordas už daugiausia prisimintų ir pakartotų skaičiaus Pi skaitmenų po kablelio.<br>ViDA Press nuotr.
Danieliui priklauso Europos rekordas už daugiausia prisimintų ir pakartotų skaičiaus Pi skaitmenų po kablelio.<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-06-11 14:09, atnaujinta 2017-05-22 02:43

Danielis moka 10 kalbų, o vieną užsienio kalbą išmoko vos per savaitę! Vyro smegenys ypatingos dar ir dėl to, kad jis skaičius mato kaip spalvas.

Iki šiol mokslininkai daug ko nežino apie jo smegenis ir neįtikėtinus sugebėjimus. 37-erių vyras turi lingvistinę, skaitmeninę ir vizualinę sinesteziją. Tai reiškia, kad žodžius, skaičius ir spalvas jis suvokia visai kitaip nei dauguma mūsų. Jo pasaulio suvokimas gerokai skiriasi nuo įprasto žmogaus. Jis serga „savant“ (erudito) sindromu. Tai reiškia, kad vystantis smegenims įvykę pakitimai suteikia neeilinių sugebėjimų, apie kuriuos paprasti mirtingieji gali tik pasvajoti.

Danielio vaikystė nebuvo lengva. Jis gimė jau sirgdamas epilepsija, o būdamas mažas labai daug verkė. Kai jam buvo ketveri, po vieno epilepsijos priepuolio smegenys ėmė keistis. Tačiau erudito sindromas Danieliui buvo nustatytas tik jam suaugus.

Danielis pasakoja, kad vaikystėje būtų sutikęs atiduoti viską, kad tik būtų normalus. Jis neturėjo nė vieno draugo ir visuomet su pavydu žvelgdavo į brolius ir seseris, stebėdavo, kaip jie elgiasi su draugais, tikėdamasis ir pats jų susirasti. Vėliau Danielis suprato, kad būti kitokiam nėra blogai. Tiesa, priešingai nei dauguma minėto sindromo kamuojamų žmonių, jis neturi psichinių sutrikimų.

Maždaug vienas iš 1000 žmonių turi sinesteziją – tokie žmonės užuodžia garsus ar girdi spalvas. Tai yra tarsi jutimų ir jausmų susimaišymas. Danielis skaičius suvokia kaip spalvas. Jo mintyse visi skaičiai nuo 1 iki 10 000 turi formą, o matematinių skaičiavimų rezultatus jis regi kaip kraštovaizdžius.

Štai vienetas Danieliui yra baltos spalvos šviesulys, o šešetas – nedidelė liūdna juoda skylė. Trejetas jam yra žalias, ketvertas – mėlynas, o penketas geltonas.

Danieliui priklauso Europos rekordas už daugiausia prisimintų ir pakartotų skaičiaus Pi skaitmenų po kablelio – jis sugebėjo mintinai išvardyti net 22 514 skaitmenų po kablelio. Jis taip pat moka kalbėti daugybe kalbų, tarp kurių yra ir lietuvių, taip pat estų, suomių, vokiečių, ispanų, rumunų, islandų, esperanto. Be to, yra sugalvojęs savo kalbą manti, kuri šiuo metu turi apie 1000 žodžių.

Islandų kalbą Danielis išmoko vos per savaitę. Jo progresas buvo filmuojamas ir rodomas televizijos laidoje, o iššūkio kulminacija – interviu tiesioginiame eteryje. Su šia užduotimi Danielis susidorojo kuo puikiausiai.

Šaltinis: Messagetoeagle.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?