Londono taksistų fenomenas: jų smegenys – ypatingos

Pažvelgę į Jungtinės Karalystės sostinės Londono žemėlapį, pamatytumėte tikrą maišalynę. Neatrodo, kad Londono gatvės buvo kruopščiai planuojamos. Nepaisant to, Londono taksi vairuotojai sugeba nesunkiai surasti patį trumpiausią kelią tarp dviejų skirtingų miesto taškų.

Kuo ilgiau žmogus vairuoja taksi, tuo didesnis tampa jo hipokampas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kuo ilgiau žmogus vairuoja taksi, tuo didesnis tampa jo hipokampas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-06-18 12:52, atnaujinta 2017-05-21 10:02

Penkerius metus trukęs tyrimas parodė, kad šie navigaciniai pratimai skatina smegenų vystymąsi. Šio tyrimo metu buvo nustatyta, kad Londono taksi vairuotojai turi didesnius atminties centrus.

Visų pirma buvo nuspręsta ištirti gyvūnijos pasaulio atstovų atmintį. Štai voverės nuolat paslepia rastus riešutus juos užkasdamos. Tai reiškia, kad voverės turi gerai įsiminti ir prisiminti, kur užkasė riešutus. Mokslininkai pastebėjo, kad dėl to voverių smegenų hipokampas yra žymiai didesnis negu kitų panašaus dydžio gyvūnų.

Hipokampas yra seniausia ir giliausiai nugrimzdusi į galvos smegenų vidų smegenų žievės dalis. Jis yra atsakingas už ilgalaikę atmintį ir orientavimąsi erdvėje.

Mokslininkai mano, kad Londono taksistai taip pat turi didesnius hipokampus nei kiti žmonės. Prieš tapdami taksistais jie turi 3–4 metus treniruotis važinėdami su mopedais po Londoną ir mėgindami įsiminti 25 tūkst. gatvių labirintą, taip pat mėgstamiausias turistų vietas bei kitus „karštus“ taškus. Sunkų taksistų egzaminą išlaiko tik kas antras jį laikantis žmogus.

Tyrimo metu buvo išsiaiškinta, kad taksistų hipokampo pilkoji masė yra didesnė negu panašaus amžiaus, išsilavinimo ir intelekto žmonių, kurie nevairuoja taksi. Kuo ilgiau žmogus vairuoja taksi, tuo didesnis tampa jo hipokampas. Tačiau vėliau paaiškėjo, kad yra tikimybė, jog atrinktų taksistų smegenų atminties centrai yra tiesiog didesni ir hipokampas čia niekuo dėtas.

Kad išsiaiškintų, kaip yra iš tikrųjų, mokslininkai pasirinko 79 žmones, siekiančius tapti taksistais ir net 4 metus magnetiniu rezonansu matavo jų hipokampo dydį. Palyginimui, mokslininkai taip pat pasirinko 31 panašaus amžiaus, išsilavinimo bei intelekto žmogų, kurie nevairuoja taksi. Tyrimo pradžioje visi žmonės turėjo panašaus dydžio hipokampą.

Po ketverių metų 39 iš 79 dalyvių išlaikė taksistų egzaminus ir gavo leidimus vairuoti taksi. 20 dalyvių, kurie neišlaikė egzamino, sutiko toliau tęsti tyrimą. Visiems dalyviams buvo pateiktas atminties testas, kurį egzaminą išlaikę taksistai atliko geriau negu jo neišlaikę žmonės, nors prieš 4 metus tą patį testą visi išlaikė daugmaž vienodai. Be to, magnetinio rezonanso tyrimai parodė, kad egzaminą išlaikiusiųjų hipokampas padidėjo.

Hipokampas gali didėti dėl kelių priežasčių: jame užauga papildomi neuronai arba hipokampo neuronai susijungia vieni su kitais.

Taigi atlikto tyrimo išvada patvirtino keltą hipotezę – pažintiniai (kognityviniai) pratimai sukuria fizinius pakitimus smegenyse. Tai reiškia, kad smegenis galima pakeisti jas treniruojant. O tai yra pakankamai įspūdingas atradimas.

Šaltinis: Scientificamerican.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.