Kodėl vieniems žmonėms užtenka mažiau miego negu kitiems?

Amerikos miego sutrikimų gydymo akademija atliko tyrimą, kad išsiaiškintų, kodėl kai kuriems žmonėms užtenka vos 6 valandų miego, o kiti negali apsieiti be 8 ar 9 valandų, kad galėtų normaliai vykdyti kasdienes užduotis.

6 ar mažiau valandų miego yra per mažai geno BHLHE41 neturintiems žmonėms.<br>123rf nuotr.
6 ar mažiau valandų miego yra per mažai geno BHLHE41 neturintiems žmonėms.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 17, 2016, 1:40 PM, atnaujinta May 18, 2017, 3:58 PM

Mokslininkai dirbo su 100 dvynių porų ir aptiko geno mutaciją, kuri leidžia žmogui normaliai atlikti įvairias užduotis miegant mažesnį valandų skaičių, taip pat patirti mažiau su per mažu miego kiekiu susijusių problemų net ir nemiegojus visą naktį.

Genas vadinasi BHLHE41, o jį turintys žmonės miegojo vidutiniškai 5 valandas per naktį. Palyginkime: dvynys, neturintis geno mutacijos, miegojo 1 valanda ir 5 minutėmis ilgiau, o po bemiegės nakties sunkiai susitvarkė su kasdienėmis užduotimis, ypač palyginti su geno mutaciją turinčiu dvyniu. Po bemiegės nakties geno mutaciją turinčiam dvyniui prireikė 8 valandų visiškai atsigauti, o geno neturinčiam dvyniui – 9,5 valandos.

Visi dvyniai buvo tokios pačios lyties, 59 iš jų buvo identiški, o likusieji 41 ne, kitaip tariant, dizigotiniai. Be to, visi dalyviai buvo visiškai sveiki.

Mokslininkai padarė išvadą, kad miego poreikis susijęs su biologiniais poreikiais, o ne pasirinkimu. Daugumos suaugusių žmonių organizmas reikalauja bent 7 valandų geros kokybės miego, kad išliktų sveikas, produktyvus ir žvalus.

Mokslininkai pabrėžė, kad 6 ar mažiau valandų miego yra per mažai minėto geno neturintiems žmonėms, o tie, kurie mėgina apsieiti su tokiu kiekiu miego, gali patirti rimtų sveikatos sutrikimų.

Šaltinis: Yahoo.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.