Didžiausias lobis, kurį rado žmonių šlapime

Jeigu manote, kad mokslas yra nuobodus, matyt, nelabai domėjotės. Ši istorija parodys, kad ir čia būna pačių netikėčiausių kuriozų. Tikriausiai dauguma esate girdėję, kad penicilinas buvo išrastas 1928 metais, kai kelios pelėsių sporos nukrito ant apleistų tyrimams skirtų indų Londono laboratorijoje. Tačiau kartais atradimai gimsta daug kurioziškiau.

Alchemikai rėmėsi pseudomokslu ir ieškojo neįmanomų dalykų, tačiau galiausiai jie padarė daugybę vertingų atradimų.<br>123rf nuotr.
Alchemikai rėmėsi pseudomokslu ir ieškojo neįmanomų dalykų, tačiau galiausiai jie padarė daugybę vertingų atradimų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 18, 2016, 5:00 PM, atnaujinta May 18, 2017, 12:45 PM

XVII amžiuje gyvenęs vokiečių alchemikas Hennigas Brandas buvo labai atsidavęs pašaukimui. Du kartus jis vedė turtingas moteris, kad už jų pinigus galėtų tiesiogine to žodžio prasme ieškoti aukso.

Tais laikais dauguma žmonių tikėjo, kad pasistengus vieną medžiagą galima paversti kita. Nevertingą paversti brangia. Pavyzdžiui, Brandas buvo įsitikinęs, kad gali išgryninti auksą iš gana nebrangios ir kasdienės aukso spalvos substancijos – šlapimo.

Už žmonos pinigus jis namo rūsyje įrengė laboratoriją ir įdarbino posūnį asistentu. Nežinoma, iš kur Brandas gavo šlapimo ir ką apie visa tai manė jo posūnis, tačiau namo rūsyje „mokslininkas“ laikė apie 6000 litrų ne paties kvapiausio skysčio. Vienoje iš išlikusių jo pastabų rašoma: „Paimti didelį kiekį naujai pagaminto alaus gėrikų šlapimo ir švelniai garinti iki medaus konsistencijos.“

Galiausiai Brando atkaklumas davė vaisių. Tiesa, aukso išspausti jam taip ir nepavyko, užtat išgavo vašką primenančią baltą substanciją, kuri švietė tamsoje! Brandas atrado fosforą.

Greičiausiai alchemiko tai labai nenudžiugino, tačiau siekdamas klaidingų tikslų jis padarė itin svarbų atradimą. Žmonės netruko įsitikinti, kad fosforas yra itin galingas elementas. Netrukus jis buvo naudojamas gaminant mirtinus sprogmenis, sintetines trąšas, degtukus.

Šaltinis: www.npr.org

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.