Prastos žinios vienišiams: tai pavojinga sveikatai

Vienišumas ir socialinė izoliacija siejama su 30 procentų padidėjusia infarkto tikimybe bei kraujagyslių ligomis. Beje, būtent šios dvi ligos yra dažniausios mirties priežastys išsivysčiusiose šalyse.

Vienatvė priveda prie blogų įpročių, tokių kaip rūkymas, kurie padidina sergamumą širdies ligomis.<br>123rf nuotr.
Vienatvė priveda prie blogų įpročių, tokių kaip rūkymas, kurie padidina sergamumą širdies ligomis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2016, 11:19 AM, atnaujinta May 15, 2017, 4:52 PM

Mokslininkų atliktas tyrimas patvirtino socialinio bendravimo svarbą žmonių sveikatai ir gerbūviui. Vienišumas jau seniau buvo siejamas su imuninės sistemos susilpnėjimu ir padidėjusiu kraujospūdžiu, bet jo įtaka širdies ligoms nebuvo aiški.

Mokslininkų atliktame tyrime dalyvavo 181 000 suaugusių žmonių. Tyrimas parodė, kad vienatvė ir socialinė izoliacija yra siejama su 29 procentais padidėjusia infarkto tikimybe bei 32 procentais padidėjusia insulto rizika.

Tiesa, mokslininkai pažymėjo, kad tai buvo tik mokslinis tyrimas ir jis nėra skirtas išsiaiškinti širdies ligų priežastis, nes nėra žinoma, kokią įtaką daro kiti faktoriai. Tiesa, jie teigia, kad vienišumas ir socialinė izoliacija vaidina svarbų vaidmenį aiškinantis, kaip galima išvengti sergamumo širdies ligomis išsivysčiusiose šalyse.

Visuomenėje su tuo kovojama steigiant iniciatyvines grupes, didinant socialinį užimtumą ar teikiant bendravimo terapijas. Mokslininkai pažymi, kad tai tėra tik antrinės priemonės kovojant su vienišumu, tačiau jų efektyvumas nėra aiškus, tam reikėtų atskiro tyrimo.

Britanijos širdies fondo vyresnysis slaugytojas Christopheris Allenas patvirtino, kad vienišumas priveda prie blogų įpročių, tokių kaip rūkymas, kurie padidina sergamumą širdies ligomis. Jis teigia, kad dėl šios priežasties reikėtų atlikti išsamesnius tyrimus. C.Allenas taip pat sako, kad jų pačių seniau atliktas tyrimas parodė sąsajas tarp socialinės izoliacijos ir mirtingumo padidėjimo. Anot jo, reikėtų atlikti išsamius tyrimus, kurie parodytų, kaip kovoti su socialine izoliacija, taip pat, ar virtualus bendravimas pakeičia tikrąjį, ar tik dar labiau pablogina situaciją.

Šaltinis: Theguardian.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.