Vapsvų nuodai – ginklas prieš vėžį

Brazilijoje gyvenančių vapsvų nuodai gali būti panaudoti kovai su vėžiu. Įgėlimo metu suleidžiamas toksinas nužudo vėžio ląsteles, bet nepakenkia normalioms ląstelėms. Eksperimentą atlikusi Brazilijos universiteto mokslininkų komanda suleido toksiną į auglį ir pastebėjo, kad jis neteko jo išgyvenimui svarbių molekulių.

Mokslininkai mano, kad vapsvų nuodus galima panaudoti geriems tikslams.<br>123rf nuotr.
Mokslininkai mano, kad vapsvų nuodus galima panaudoti geriems tikslams.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 18, 2016, 9:07 AM, atnaujinta May 15, 2017, 2:52 PM

Žinoma, darbas yra ankstyvoje fazėje, todėl reikia daugiau tyrimų, kurie patvirtintų, jog šis metodas veikia ir yra nepavojingas žmonėms.

Polybia paulista yra itin agresyvios vapsvos, gyvenančios pietrytinėje Brazilijos dalyje. Nors žmonės jų įkandimų vengia, mokslininkai mano, kad juos galima panaudoti geriems tikslams. Juose yra toksino MP1, kurį vapsvos naudoja puldamos auką ar gindamosios.

Naujausi tyrimai su pelėmis rodo, kad toksinas gali sunaikinti vėžio ląsteles. Mokslininkai išsiaiškino, kad MP1 reaguoja su taukų ląstelėmis, kurios yra dirbtinai patalpinamos ant vėžio ląstelių, kuriose atsiranda skylės, pro kurias nuteka vėžio ląstelių išgyvenimui itin svarbios molekulės. Tuo tarpu sveikose ląstelėse šios molekulės slepiasi viduje, todėl MP1 joms nėra pavojingas.

Anot mokslininkų, tai gali atverti kelią naujoms gydymo rūšims, kurių metu vaistai būtų naudojami puolant įvairias vėžio ląstelių vietas vienu metu. Tai būtų visiškai naujas vėžio gydymas. Tiesa, reikia atlikti dar daug eksperimentų ir tyrimų, kad būtų sukurti tinkami vaistai, gydantys pacientus nuo vėžio.

Šaltinis: BBC

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.