Stulbinantys arabų užmojai: statys kalną, kad pakeistų klimatą

Dauguma mokslininkų yra įsitikinę, kad Žemės klimatas tampa vis karštesnis ir sausesnis. Šią tendenciją ateityje gali būti sunku pakeisti, ypač tokiuose regionuose, kaip Arabijos pusiasalis.

Ar gali dirbtinis kalnas pakeisti mikroklimatą?<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ar gali dirbtinis kalnas pakeisti mikroklimatą?<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 23, 2016, 11:23 AM, atnaujinta May 15, 2017, 3:28 AM

Viena iš priežasčių, kodėl panašiuose regionuose nėra lietaus, – drėgno oro vertikalaus judėjimo, kuomet horizontalūs vėjai susiduria su kalnuota vietove, nebuvimas.

Taigi viena turtingiausių persų įlankos valstybių Jungtiniai Arabų Emyratai rimtai svarsto galimybę pastatyti dirbtinį kalną, kuris pakeistų vietinį klimatą. Nors šalis neturi patirties statant dirbtinius kalnus, Jungtiniai Arabų Emyratai netoli Omano sienos, viduryje dykumos, sėkmingai įrengė dirbtinį ežerą.

JAV mokslininkai iš Nacionalinio Atmosferos Tyrimų Centro šiuo metu tiria vietinį klimatą, kad išsiaiškintų geriausią vietą ir matmenis pateiktam kalno projektui. Teigiama, kad už šį darbą centras sulaukė 400 tūkst. dolerių užmokesčio.

Jeigu projektas virs realybe, drėgnas oras nuo persų įlankos kiltų kalnuota vietove ir viršuje atvėstų, o besiformuojantys debesys būtų „maitinami“ gamtai draugiškomis cheminėmis medžiagomis, kurios padėtų sukurti taip reikalingą lietų, dėl to pasikeistų vietinis klimatas.

Vietinė valdžia pastaruoju metu stengiasi vėsinti vietinį klimatą. Štai pernai jie išleido 558 tūkst. dolerių debesų kūrimui. Manoma, kad būtent dėl to šių metų balandį šalyje iškrito rekordinis kritulių kiekis.

Vidutiniškai šalyje lyja vos 5 dienas per metus, o vasaros dienomis temperatūra pakyla iki 45 laipsnių pagal Celsijų.

Šaltinis: Dezeen.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.