Indijoje pasiektas neįprastas rekordas

Daugiau nei 800 000 savanorių liepos pradžioje dalyvavo masiniame medžių sodinime šiaurės Indijos Utar Pradešo valstijoje. Akcijos tikslas – per 24 valandas pasodinti net 50 milijonų medžių.

Pernai Indija įsipareigojo miškų atsodinimui skirti 6,2 milijardo dolerių.<br>123rf nuotr.
Pernai Indija įsipareigojo miškų atsodinimui skirti 6,2 milijardo dolerių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 24, 2016, 2:58 PM, atnaujinta May 15, 2017, 12:57 AM

Utar Pradešo valstija siekė pagerinti per vieną dieną pasodintų medžių pasaulio rekordą, kuris prieš tai priklausė Pakistanui. 2013 metais Pakistane per 24 valandas buvo pasodinti 847 275 medžiai.

Akcijos metu buvo sodinama 80 medžių rūšių šalia geležinkelių, kelių bei kituose valstybei priklausančiuose žemės sklypuose.

2015 metais vykusioje Paryžiaus klimato kaitos konferencijoje Indija įsipareigojo miškų atsodinimui skirti 6,2 milijardo dolerių. Siekiama miškais apsodinti 12 procentų Indijos žemių ir padidinti bendrą miškais apsodintų žemių plotą iki 29 procentų.

Nors ši suma atrodo įspūdingai, Kalifornijos universiteto aplinkosaugos teisės profesorius Edwardas Parsonas teigia, kad ši iniciatyva tėra lašas jūroje palyginus su kitais Indijos klimato kaitos įsipareigojimais. Indijoje užterštumas, miškų kirtimas ir žemių panaudojimas yra didžiausios aplinkosauginės problemos.

Kitos valstybės taip pat siekia atsodinti miškus. Štai praėjusį gruodį Afrikos šalys sutarė miškais užsodinti 100 milijonų hektarų ploto žemių. Tą patį mėnesį Niujorke (JAV) įvairios šalys, organizacijos bei kompanijos užsibrėžė tikslą net 350 milijonų hektarų ploto nualintos žemės atsodinti miškais.

Iniciatyvos autoriai teigia, kad apie 60 procentų pasodintų medelių turėtų išgyventi, o likusieji – žūti dėl vandens trūkumo ir įvairių ligų. Tiesa, Gineso pasaulio rekordų knygos organizacijai prireiks apie 2 mėnesių, kad patvirtintų, ar Utar Pradešo valstija pagerino Pakistano rekordą. Tiesa, Indijos valdžia teigia, kad akcijos metu buvo pasodinta 49,3 milijono medžių. Tad neabejojama, kad medžių sodinimo rekordas buvo pagerintas.

Šaltinis: News.nationalgeographic.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.