Pabėgimo iš vergovės kaina – 27 valandos mažoje medinėje dėžėje

JAV vergija buvo panaikinta tik 1865 metais. Vergovė buvo sunkiai pakeliama našta vergams, todėl jie sugalvodavo įvairiausių būdų, kaip iš jos ištrūkti.

Medinėje dėžėje daugiau nei parą ištvėręs ir tokiu būdu nuo vergystės pabėgęs vyras nuo tol buvo vadinamas Henry „Dėžė“ Brownas,<br>William Still / Knygos „Engravings by Bensell, Schell, and others“ iliustr.
Medinėje dėžėje daugiau nei parą ištvėręs ir tokiu būdu nuo vergystės pabėgęs vyras nuo tol buvo vadinamas Henry „Dėžė“ Brownas,<br>William Still / Knygos „Engravings by Bensell, Schell, and others“ iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-08-28 13:54, atnaujinta 2017-05-14 17:29

1848 metais Virdžinijos valstijoje gimusio Henrio Browno žmona ir vaikai buvo parduoti ir išgabenti į kitą valstiją, todėl Henris užsibrėžė tikslą bet kokia kaina pabėgti iš vergovės. Padedamas laisvo juodaodžio ir baltaodžio batų parduotuvės savininko, Henris surezgė planą išsiųsti save iš Ričmondo į Filadelfiją medinėje dėžėje.

1849 metų kovo 23 dieną jis įsirangė į 1 metro pločio ir 70 centimetrų aukščio medinę dėžę, ant kurios buvo užrašas „sausos prekės“ bei nusiteikė ilgai kelionei sunkvežimiu, garlaiviu bei traukiniu. Dėžėje kartu su savimi jis turėjo keletą sausainių ir truputį vandens.

Dėžę gabenant garlaiviu, ji buvo apversta aukštyn kojomis, todėl Henris net 90 minučių praleido ant galvos. Jo akys tuo metu ėmė tinti ir atrodė, jog tuoj išlėks iš akiduobių. Vyras vos nenualpo, kol keli nieko neįtariantys keleiviai apvertė dėžę į patogesnę poziciją, kad galėtų ant jos prisėsti.

Po 27 alinančių valandų medinėje dėžėje, Henris saugiai pasiekė Filadelfiją. Jo neįtikėtina istorija pavertė jį nedidele įžymybe Naujojoje Anglijoje, tačiau 1950 metais vyras buvo priverstas bėgti iš šalies, priėmus bėgliams nenaudingą įstatymą. Henris praleido keletą metų Didžiojoje Britanijoje, o 1875 metais grįžo į JAV, kur įsidarbino magu. Kiekvieno pasirodymo metu jis lipdavo į tokią pat medinę dėžę, kuri kartą jam padėjo ištrūkti į laisvę.

Šaltinis: History.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.