Bananai auga net Islandijoje

Islandijos nacionalinės daržininkystės mokyklos darbuotojai su pasididžiavimu sako svečiams, kad dirba didžiausioje bananų plantacijoje Šiaurės Europoje. Žinoma, teisybės dėlei reikėtų pasakyti, kad ši bananų plantacija  neturi konkurencijos.

Įprastai bananai auga gerokai šiltesnio klimato šalyse.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Įprastai bananai auga gerokai šiltesnio klimato šalyse.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-09-06 09:23, atnaujinta 2017-05-13 23:27

Įprastai bananai auga gerokai šiltesnio klimato šalyse. Tačiau plantacija Islandijos nacionalinėje daržininkystės mokykloje, esančioje netoli Hveragerdžio miesto, yra įkurta vietovėje, kurioje gausu karštų vulkaninių šaltinių. Būtent nuo vulkaninių šaltinių sklindantis karštis leidžia auginti bananus.

Mokykla pirmąjį bananą pasodino maždaug 1950 metais, kaip eksperimentą. Po daugelio metų sustabdžius eksperimentą buvo įrodyta, kad bananus galima auginti ir Islandijoje, tiesa, šiltnamiuose. Deja, bet bananų auginimas Islandijoje nėra ekonomiškai labai naudingas. Nepaisant to, daržininkystės mokykla nusprendė tęsti bananų auginimą tiesiog savo malonumui.

Mokykla turi keletą didelių šiltnamių. Juose kartu su bananais auginamos kavos pupelės, kakava, avokadai bei kiti vaisiai ir daržovės, kurie įprastai sutinkami pietiniame Žemės pusrutulyje. Bananai yra didžiausia vaisių grupė, jų auga net 100 augalų, tuo tarpu kiti auginami tik poromis.

Žiemą čia temperatūra nukrinta iki 17 laipsnių šalčio, o vasarą nepasiekia ir 20 laipsnių pagal Celsijų, todėl net ir šiltnamyje tokiems egzotiškiems augalams gali pasidaryti vėsu. Tačiau nuo vulkaninių šaltinių sklindančios šilumos šiltnamiuose temperatūra visus metus laikosi ties maždaug 21 laipsniu pagal Celsijų.

Šie šiltnamiai nuo poliarinio rato nutolę vos per 300 kilometrų, todėl ir jų sezoninio augimo trukmė yra trumpesnė negu šiltuose kraštuose augančių bananų. Tuo tarpu žiemą šioje vietovėje saulė šviečia vos 4 valandas per parą. Bananai čia skinami balandžio–birželio mėnesiais.

Nors tai ir nėra didžiulis turistų traukos centras, šie gali iš anksto pranešę atvykti ir pasižvalgyti po bananų bei kitų vaisių plantacijas.

Šaltinis: Atlasobscura.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.