Kaip pamatyti apskritimo formos vaivorykštę?

Vaivorykštės atrodo įspūdingai, tačiau jas paaiškina paprasčiausia fizika. Saulės spindulys patenka į vandens lašą, atsimuša į priešingoje pusėje esančią lašo sienelę, atsispindi ir galiausiai grįžta pro tą pačią pusę, pro kurią ir pateko į lašą. Tiek saulės spinduliui patekus į lašą, tiek jam išeinant iš jo, jis išsikreipia (t.y. lūžta), o skirtingos spalvos išsikreipia skirtingu kampu. Pats spindulys išsikreipia maždaug 138 laipsnių kampu; raudona spalva išsikreipia mažiau, o mėlyna – labiau.

Būdami ant žemės galime matyti tik dalį vaivorykštės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Būdami ant žemės galime matyti tik dalį vaivorykštės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 19, 2016, 5:09 PM, atnaujinta May 12, 2017, 2:41 PM

Taigi kuomet šviečia saulė, reikia žiūrėti į priešingą pusę (180 laipsnių kampu), tuomet nuo šio taško žvilgsnį nukreipti dar 42 laipsniais (180-138=42). Žiūrint šiuo kampu vandens lašai atspindi šviesos spindulius tiesiai į jus, dėl to matote vaivorykštę.

Tačiau realiai mes matome tik dalį vaivorykštės – kita pusė būna „prasmegusi“ į žemę.

Žiūrint į žemę iš aukštai, pavyzdžiui, skrendant lėktuvu, saulei esant priešingoje pusėje, galima pamatyti ir apskritimo formos vaivorykštę. Kaip jau minėta, vandens lašeliai, esantys 42 laipsnių kampu nuo taško, esančio priešais saulę, atspindi spindulius tiesiai į jus. Pilną apskritimą matome dėl to, kad kiekviename laše spindulys atspindimas du kartus. Dėl to apatinės vaivorykštės dalies spalvos matomos atvirkščiai.

Taigi kai kitą kartą skrisite lėktuvu, o lauke lis ir tuo pačiu metu švies saulė, ieškokite apskritimo formos vaivorykštės ir reginiu tikrai nenusivilsite.

Šaltinis: Slate.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.