Kokia yra žemiausia temperatūra Visatoje?

Jeigu galėtumėte keliauti po kosmoso platybes, tektų susidurti tiek su įvairiausių žvaigždžių skleidžiama kaitra, tiek su kosmoso platybių šalčiu. Taigi reikėtų pasiimti šiltų drabužių. Tačiau koks tas šaltis kosmose?

Jeigu nukeliautumėte į patį atšiauriausią Visatos kampelį, temperatūra sieks -270,45 laipsnio pagal Celsijų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jeigu nukeliautumėte į patį atšiauriausią Visatos kampelį, temperatūra sieks -270,45 laipsnio pagal Celsijų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-09-20 14:59, atnaujinta 2017-05-12 12:24

Priešingai nei jūsų automobilis, drabužiai ar kiti daiktai, kosmoso vakuumas neturi temperatūros. Taigi klausimas apie kosmoso šaltį yra nesąmoningas. Išmatuoti galima nebent kosmose esančio daikto temperatūrą.

Primename, kad šilumą galima perduoti trimis būdais: laidumu, konvekcija ir radiacija.

Įšildžius vieną metalo plokštelės pusę, sušyla ir kita – tai yra laidumas. Cirkuliuojantis oras perduoda šilumą iš apatinės kambario dalies į viršutinę – tai yra konvekcija. Tačiau kosmoso vakuume šiluma gali būti perduota tik radiacijos būdu.

Daiktas sugeria fotonų energiją, tokiu būdu sušildamas. Tuo metu fotonai išspinduliuojami lauk. Jeigu daiktas sugeria daugiau fotonų nei jų išleidžia, jis sušyla. O jeigu daiktas išmeta daugiau fotonų negu sugeria, jis atvėsta.

Yra teorinė riba, kuomet iš objekto nebeįmanoma išgauti daugiau energijos. Ši minimali įmanoma temperatūra yra vadinama absoliučiu nuliu (nepainiokite su 0 laipsnių pagal Celsijų). Tiesa, ši riba – nepasiekiama.

Kosmose saulėkaitoje paprastas metalo gabaliukas gali įšilti iki 260 laipsnių pagal Celsijų. Tai yra pavojinga astronautams, kurie turi dirbti atvirame kosmose. Jeigu jiems reikia į ranką paimti metalo gabaliuką, jie jį suvynioja į kokį nors audinį. Tuo metu šešėlyje objektas atvėsta iki mažesnės nei -100 laipsnių pagal Celsijų temperatūros.

Taigi astronautai patiria didžiulius skirtumus tarp buvimo saulėkaitoje ir šešėlyje. Šiuo atveju jiems padeda kosminiai kostiumai, kurie turi šildytuvus ir vėsintuvus.

Skriejant tolyn nuo Saulės daikto temperatūra ima kristi. Plutono paviršiaus temperatūra yra -240 laipsnių pagal Celsijų, tai yra 33 laipsniais aukščiau absoliutaus nulio. Dulkių ir dujų debesys mūsų galaktikoje yra maždaug 10–20 laipsnių šiltesni už absoliutų nulį. Tačiau jeigu nukeliautumėte į patį atšiauriausią Visatos kampelį, temperatūra sieks -270,45 laipsnio pagal Celsijų.

Tai yra kosminių mikrobangų fono radiacijos temperatūra. Ši radiacija yra persiskverbusi visoje Visatoje. Žemesnės temperatūros kosmose nerasite.

Šaltinis: Universetoday.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.