Kodėl vaikai išrankesni maistui?

Daug tėvų turi problemų mėgindami įtikti savo vaikų skoniui – vaikai dažnai atsisako valgyti vienokį ar kitokį maistą. Bandymas geriau suprasti skirtumus tarp vaikų ir suaugusiųjų skonio receptorių gali padėti tėvams rūpintis atžalomis ir praplėsti jų skonio paletę.

Vaikai turi 10 000 skonio receptorių, tačiau augant kai kurie receptoriai nustoja atsinaujinti.<br>123rf nuotr.
Vaikai turi 10 000 skonio receptorių, tačiau augant kai kurie receptoriai nustoja atsinaujinti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 25, 2016, 12:34 PM, atnaujinta May 12, 2017, 2:27 AM

Skonio receptoriai yra įsitaisę ant žmogaus liežuvio. Kitaip nei mano kai kurie žmonės, skonio receptoriai nėra iškilimai, matomi iškišus liežuvį. Iš tikrųjų tai mažyčiai speneliai, ant kurių įsitaisę skonio receptorių klasteriai. Skonio receptoriai turi mažyčius plaukelius, vadinamus mikrogaureliais. Jie siunčia smegenims signalais apie patiriamą skonį.

Skonio receptoriai atsinaujina kas 2 savaites! Vaikai turi 10 000 skonio receptorių, tačiau augant kai kurie receptoriai nustoja atsinaujinti. Taigi suaugę žmonės turi tik 5000 skonio receptorių. Visa tai paaiškina, kodėl vaikams kai kurio maisto skonis atrodo stipresnis. Dėl mažėjančio skonio receptorių skaičiaus suaugusiųjų mėgstamo maisto paletė prasiplečia. 2005 metais atliktas tyrimas parodė, kad vaikai nemėgsta kartaus maisto, todėl nenoriai valgo kai kurias daržoves, o suaugusieji jas pamėgsta. Tai taip pat paaiškina, kodėl vaikai labiau mėgsta saldumynus.

Tikrieji gurmanai yra žmonės, kurie turi neįprastai didelį skonio receptorių skaičių. Dėl to maisto skonis jiems yra itin intensyvus. Jeigu įprastam žmogui maistas yra sūrus, tikrasis gurmanas tiesiog negalės jo valgyti. Šie žmonės labiau mėgsta švelnaus skonio maistą, kadangi jis žymiai skoningesnis negu paprastiems žmonėms. Nors augant skonio receptorių skaičius mažėja, tikrųjų gurmanų receptorių skaičius išlieka gana didelis, todėl visą gyvenimą jie būna labai išrankūs maistui.

Šaltinis: Oureverydaylife.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.